Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Κινητοποίηση για να μη λείψει το αέριο στο δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έρχεται - Στοίχημα η λειτουργία της Ρεβυθούσας

Με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού και αερίου εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο υπό καθεστώς πίεσης, γεγονός που προοιωνίζεται ένα δύσκολο χειμώνα από πλευράς ασφάλειας εφοδιασμού και κινδύνων, η συζήτηση επί ελληνικού εδάφους για το δέον γενέσθαι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.


Παρότι το αέριο στα διεθνείς αγορές πωλείται ακριβά, η κατανάλωση είναι στη χώρα μας ήδη αυξημένη λόγω υψηλών ρυθμών λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων δεν φαίνεται να μειώνονται, δημιουργώντας μειονέκτημα ανταγωνιστικότητας στους λιγνιτικούς σταθμούς.
Η ζήτηση εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει σε δυσκόλως διαχειρίσιμα επίπεδα εάν ο καιρός δεν αποδειχθεί σύμμαχος και το κρύο οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου και ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όσο και οι Διαχειριστές των συστημάτων ηλεκτρισμού και αερίου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα) προχωρούν ήδη σε πλάνα αντιμετώπισης του προβλήματος με βάση μια σειρά σεναρίων, ευνοϊκών και δυσμενών.
Κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσον θα παραδοθεί έγκαιρα σε εμπορική λειτουργία η 3η Δεξαμενή στον τερματικό σταθμό αεριοποίησης της Ρεβυθούσας. Και αυτό διότι εάν η Ρεβυθούσα λειτουργήσει κανονικά πριν ενσκήψει ο χειμώνας, τα πράγματα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμα, αφού σχεδόν θα διπλασιαστεί η τρέχουσα αποθηκευτική δυνατότητα, φτάνοντας τα 225.000 κυβικά μέτρα. Δεν θα χρειάζεται τότε μάλλον κανένα έκτακτο μέτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος έχει την ιδιοκτησία και την ευθύνη της Ρεβυθούσας, διαβεβαιώνει ότι το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου το έργο θα έχει παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία.
Ωστόσο, επειδή υπάρχει βεβαρυμμένο παρελθόν μεγάλων καθυστερήσεων στην κατασκευή του έργου, διατυπώνονται επιφυλάξεις από υπεύθυνους παράγοντες, επιφυλάξεις που οδηγούν στο να συζητούνται και προληπτικά μέτρα εξασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας ακόμα και υπό δυσμενή σενάρια.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η προοπτική να νοικιαστεί (για τρίτη χρονιά) πλοίο – αποθήκη LNG, το οποίο να βρίσκεται αρόδου στη Ρεβυθούσα και να αποτελεί μια επιπλέον εξασφάλιση.
Πρέπει να σημειωθεί από την άλλη ότι, εάν πρόκειται να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, ο χρόνος για να συμφωνηθεί η ενοικίαση του πλοίου είναι τώρα που οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές. Εάν επιχειρήσει κανείς να αναζητήσει πλοίο – αποθήκη τη στιγμή που θα υπάρχει έλλειψη αερίου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
Της παραμέτρου αυτής έχουν πλήρη επίγνωση τα «κέντρα λήψης των αποφάσεων» και ως εκ τούτου οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα.