Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΠΣΕΕΠ: Δεν περπατά η εξαίρεση των ΕΛΠΕ από τη δημόσια προσφορά με ειδική νομοθετική ρύθμιση

Σημαντικές νομικές δυσκολίες συναντά η ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης από το υπ. Οικονομικών με την οποία θα εξαιρούνται τα ΕΛΠΕ από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.



Τουλάχιστον αυτή την εικόνα μεταφέρουν προς το "Energypress" πηγές του σωματείου εργαζομένων στον όμιλο, το οποίο δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου, παρουσία του νομικού του εκπροσώπου, με αντικείμενο την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με πηγές του ΠΣΕΕΠ, είναι δύσκολο να περπατήσει νομικά μια ειδική νομοθετική ρύθμιση στα ΕΛΠΕ προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν από το νόμο για τις δημόσιες προσφορές, για τον απλούστατο λόγο ότι ο νόμος μεταφέρει στο εθνικό δίκιο μια κοινοτική Οδηγία. Τυχόν ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί τα ΕΛΠΕ από το καθεστώς των δημοσίων προσφορών, θα είναι σαν η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει κάτι αντίθετο στο πνεύμα της ίδιας της Οδηγίας της ΕΕ. Αρα, σύμφωνα πάντα με τους νομικούς του σωματείου, το πιο πιθανό είναι ότι θα επικρατήσει τελικά η άποψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για δημόσια προσφορά μετά το πέρας του διαγωνισμού.
Εχει ενδιαφέρον ότι παρόμοια άποψη με αυτή του ΠΣΕΕΠ, διατυπώνουν καιρό τώρα και άλλες εμπλεκόμενες στην υπόθεση πλευρές, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι και καθόλου εύκολο, αφού η νομοθεσία περί δημοσίων προσφορών είναι σαφής.
Αναμένουν επομένως την επικείμενη απόφαση του Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο και θα κληθεί εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, να επικυρώσει την εισήγηση των υπηρεσιών για υποβολή δημόσιας προσφοράς από το νικητή του διαγωνισμού.
Χρονικά όλα τα παραπάνω έχουν στη πραγματικότητα μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών προς το Δεκέμβριο ή και ακόμη πιο πέρα, παρ’ ότι πηγές με γνώση των διεργασιών, επιμένουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει άγνωστο ποιο από τα δύο "στρατόπεδα" τελικά θα υπαναχωρήσει ή ποια θα είναι η συμβιβαστική λύση, εφόσον φυσικά αυτή βρεθεί. Η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) φαίνεται να επιμένει ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, ακριβώς επειδή εκτός του Δημοσίου, πουλά και ιδιώτης επενδυτής (Paneuropean), αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται αμιγώς για το δημόσιο συμφέρον, και επομένως δεν εξαιρείται από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς. Το δε, ΤΑΙΠΕΔ έχει εξαρχής διαφωνήσει με αυτή τη θέση, και επικαλείται τις γνωματεύσεις ανεξάρτητων νομικών γραφείων που υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας προσφοράς.
Αν τελικά επικρατήσει η άποψη της ΕΚ, αυτό σημαίνει ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κερδίσει το διαγωνισμό, τότε θα κληθεί να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Σε αυτή τη περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το 50,1%, που θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%, αφού σήμερα το 19% των ΕΛΠΕ ανήκει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς καθώς και σε μικρομετόχους.
Θυμίζουμε ότι το σωματείο των ΕΛΠΕ, έχει προχωρήσει και σε παρέμβαση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, προκειμένου ει δυνατόν να καθυστερήσει ο διαγωνισμός πώλησης της εταιρείας.
Δεδομένου ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΣΕΕΠ υπέβαλαν πριν από μερικές εβδομάδες φάκελο προς την αρμόδια βρετανική αρχή, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η διαγωνιστική διαδικασία είναι σύμβατη ή μη, με τους κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας (ν.3461/2006), ο οποίος μετέφερε στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2004/25/EC.
Στην ουσία, το σωματείο εργαζομένων επικαλείται παραβίαση των κανόνων που τίθενται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες προσφορές, και επισημαίνει ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι όπως έχει δομηθεί, θέτει σε κίνδυνο τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και ειδικότερα το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων, των επενδυτών που κατέχουν μετοχές, καθώς βεβαίως και των εργαζομένων.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι προσφυγές που κατέθεσε το σωματείο το Σεπτέμβριο, τόσο προς την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ : energypress.gr