Με στατιστικά αυξημένες προοπτικές να βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα εξελίσσονται οι δραστηριότητες του κλάδου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς νέα μπλοκ στην περιοχή της Κρήτης και του Ιονίου «βγαίνουν» στην αγορά με την προσδοκία να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να ενισχύσουν τις προοπτικές της χώρας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Σε περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σε νέες παραχωρήσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές θα έχει καλυφθεί σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης (με εξαίρεση ένα κομμάτι νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου το οποίο θεωρείται «δύσκολο σημείο» καθώς διαθέτει ένα στρώμα εβαποριτών).
Η ΕΔΕΥ παρουσιάζει τα επικαιροποιημένα δεδομένα σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό και εκμεταλλεύεται μία θετική για τον κλάδο συγκυρία καθώς η υψηλή τιμή του πετρελαίου ενθαρρύνει παραδοσιακά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα και παραγωγή, τα κόστη λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών έχουν μειωθεί ενώ εκτιμάται ότι νέες τεχνικές σύντομα θα επιτρέψουν έρευνες σε μεγάλα βάθη (άνω των 3.000 μέτρων).
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της χώρας μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα νέα μπλοκ παρουσιάζουν ενδιαφέρον και απευθύνονται σε επενδυτές οι οποίοι δεν είναι μόνο όσοι έχουν εκφράσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά και σε νέους οι οποίοι διαβλέπουν προοπτικές και λαμβάνουν υπ' όψιν ότι οι υποδομές όπως ο TAP και ο East Med θέτουν ένα ασφαλές πλαίσιο για ανάπτυξη. Αναμένουμε εξελίξεις σε έναν χρόνο από τώρα καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη πρώτη φάση του εγχειρήματος».
Τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων έχει «ξεκολλήσει» στην Ελλάδα ενώ η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω των έργων υποδομών που αναπτύσσονται (αγωγοί, τερματικοί LNG κλπ). Γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Ρουμανία ή η Τουρκία και χώρες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων όπως είναι η Κροατία έχουν αναπτύξει σημαντικά τον κλάδο εδώ και αρκετά χρόνια.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται ως «πολλά υποσχόμενες» ενώ συγκεκριμένοι παράγοντες δημιουργούν θετικές προοπτικές για τη ΝΑ Ευρώπη. Πρόκειται για τις ανακαλύψεις στην Μαύρη θάλασσα και στην ΝΑ Μεσόγειο, τις νέες τεχνολογίες οι οποίες θα επιτρέπουν έρευνες/εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, τη μείωση του κόστους, τον ενισχυμένο ρόλο που αποκτά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την ανάγκη για περισσότερο φυσικό αέριο (και για περιβαλλοντικούς λόγους μεταξύ άλλων).
Οι ανεξερεύνητες περιοχές της χώρας αναμένουν τους επενδυτές και οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες. Ήδη το έδαφος το έχουν «προλειάνει» διεθνείς όμιλοι όπως είναι η Τotal, η ExxonMoibl και η Repsol αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις EΛΠΕ και Energean με τις πρόσφατες παραχωρήσεις στην Κρήτη και το Ιόνιο αλλά και τις έρευνες στον Πατραϊκό και την παραγωγή στον Πρίνο.