Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Οι Τουρκοκύπριοι Διεκδικούν με Απειλές το Μερίδιό τους στο Φυσικό Αέριο της Μεγαλονήσου

Οι προθέσεις της Τουρκίας για την Κύπρο και την ΑΟΖ της είναι γνωστές και φροντίζει να τις διακοινώνει με κάθε αφορμή. Ακόμη και αν μιλάει δια στόματος τρίτων. 




Έτσι, ο δήθεν υπουργός εξωτερικών του τουρκοκυπριακού κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δηλώνει φόρα παρτίδα πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10, της κυπριακής ΑΟΖ προειδοποιώντας ότι ακόμα και εάν ξεκινήσουν συνομιλίες, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντίδρασή της.

Ο ψευτουπουργός των κατεχομένων προσθέτει ότι υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με τη δική της γεώτρηση, σε τεμάχια που κατά την έκφρασή του, της «ανήκουν» και τα οποία έχουν αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει ακόμα ότι και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε μία περιοχή που και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Θέτει μάλιστα υπό αμφισβήτηση και άλλες περιοχές της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και κάποιες περιοχές που «μπορούμε να τις αποκαλούμε αμφισβητούμενες, διότι δεν έγιναν συμφωνίες για αυτές».
Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι αυτές θα γίνουν με πλοία εταιρειών και ότι η τοποθεσία τους θα αποφασιστεί βάσει των ευρημάτων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Σισμίκ, ενώ για τον χρόνο διεξαγωγής τους, δήλωσε ότι θα αποφασιστεί με βάση τις άλλες δραστηριότητες του πλοίου στην Ατάλεια και υποδεικνύει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών. «Άκουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς», αναφέρει.