Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Απέπλευσε ο Πορθητής: «Εντός της εβδομάδας θα τρυπήσει στην Αλάνια 1» - Η Άγκυρα κάνει πρόβες για Κρήτη-Κύπρο

Απέπλευσε σήμερα το γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) στο οποίο θα εργάζονται περισσότεροι από 200 ξένοι και Τούρκοι ειδικοί το οποίο «εντός της εβδομάδας» τρυπά σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στον στόχο «Αλάνια 1» 


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, με παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ».
Το πρακτορείο υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντονμέζ σύμφωνα με τις οποίες η πρώτη γεώτρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Οκτώβρη ανοικτά της Αντάλιας.
«Ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αντάλια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του», είχε αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Ο Φατίχ Ντονμέζ είχε επίσης πει ότι η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. «Χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής επιστημονικά έχουμε κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονταν».
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του «Ανατολή», οι εργασίες του «Πορθητή» θα εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στη Μεσόγειο αναφέροντας ότι το πλοίο που έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.500 μέτρα κάτω από μεγάλη πίεση.
Αναφέρεται επίσης ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.
Μετά τον «Πορθητή» η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και όπως αναφέρει το δημοσίευμα λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».
Το δεύτερο γεωτρύπανο είναι αυτό που θα επιχειρήσει στα πραγματικά μεγάλα βάθη στα οποία δεν μπορεί να επιχειρήσει το πρώτο.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, είναι η επέτειος ίδρυσης του τουρκικού κράτους.
Ο απόπλους του γεωτρύπανου Fatih έχει μεγάλη συμβολική σημασία.
Όσο για το δεύτερο γεωτρύπανο θα μπορεί να πραγματοποιήσει εργασίες σε πολύ μεγάλα βάθη, που σημαίνει ότι σαν βασικό στόχο θα έχει την «Λεκάνη του Ηροδότου» νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης η οποία σε βάθος φτάνει και ξεπερνάει τα 3.000 μέτρα ενώ θεωρείται ότι στον βυθό της έχει έναν πραγματικό ενεργειακό θησαυρό αξίας πολλών τρισεκατομυρίων ευρώ
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή η Ελλάδα έχει ήδη “χωρίσει οικόπεδα” για τη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Εκεί θα πραγματοποιήσουν έρευνες Αμερικανοί και Γάλλοι.
Άλλωστε η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων θα γινόταν σε συνεννόηση με αυτούς
Oι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ένας μελλοντικός αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.
Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.
Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.
Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.
Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο
Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.
H μεγαλύτερη ζημιά από την μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ είναι ότι η Exxon Mobil μαζί με ΤΟΤAL και ΕΛΠΕ δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης εκεί όπου τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπολογίζονται να έχουν μια συνολική αξία μεταξύ 4 και 7 τρισ. ευρώ!
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα απείλησε με πόλεμο την Αθήνα για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην... άλλη πλευρά που θεωρητικά δεν αφορά την Τουρκία.
Και όμως την αφορά διότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Τουρκίας είναι να ξεχρεώσει η Ελλάδα, να ξαναγίνει εύρωστη οικονομικά και να επανεξοπλίστεί. Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται πολλά χρόνια και έτσι σκεπτόμενοι ορθώς γεωπολιτικά επιχειρούν να το εμποδίσουν αυτό από τώρα.