Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Τι σημαίνει η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή και του Τέλους Λιγνίτη

Η κατάργηση της Χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους λιγνίτη αποτελούν κομβικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίες θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για τους προμηθευτές, τη ΔΕΗ και τα νοικοκυριά τα οποία βέβαια καταναλώνουν ενέργεια.

Τις επόμενες ημέρες, θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργηθεί  η Χρέωση Προμηθευτών  καθώς και το Τέλος Λιγνίτη. Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης σημείωσε ότι από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ΔΕΗ η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι παραγωγοί ενέργειας, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, θα έχουν όφελος τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τι είναι η Χρέωση Προμηθευτή 
Η χρέωση προμηθευτή είναι μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν. 
Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2016 και με αυτήν επαναπροσδιορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ και οι προμηθευτές ουσιαστικά επέστρεφαν κεφάλαια στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. 

Η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής έχει οδηγήσει σε σημαντική  μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και στην αποφυγή νέων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαίωσε πως η ρύθμιση πέτυχε το σκοπό της με τον κ. Σταθάκη να δηλώνει ότι «η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει πλέον ολοκληρωθεί, επιτρέποντας από 1/1/2019 την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό «το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση μάς κληροδότησε έναν ελλειμματικό Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κατά περίπου 0,8 δισ ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Η τακτική, μέχρι τότε, ήταν τα ελλείμματα να «φορτώνονται» στα νοικοκυριά, μέσω διαδοχικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. Εμείς επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε και πάλι τους καταναλωτές αλλά να στραφούμε στους προμηθευτές. Οι φόβοι περί μετακύλισης του κόστους στους λογαριασμούς δεν δικαιώθηκαν, καθώς οι τιμές του ρεύματος έμειναν σταθερές ή κινήθηκαν πτωτικά (σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι υποχώρησαν κατά 6%)».
Τι είναι το Τέλος Λιγνίτη
Το Τέλος Λιγνίτη θεσπίστηκε το 2012 και πληρώνεται από τους παραγωγούς ρεύματος δηλαδή η ΔΕH για τον ΕΛΑΠΕ και ουσιαστικά αποτελεί έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. 
Σύμφωνα με τον υπουργό το όφελος για τους παραγωγούς αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη, ήτοι 25 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι δίνει ένα κίνητρο στους υποψήφιους επενδυτές για τους λιγνιτικούς σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.