Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Με τροπολογία του ΥΠΕΝ το περίσσευμα του ΕΛΑΠΕ θα αξιοποιείται για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ

Τις επόμενες ημέρες, θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση (μάλλον με τη μορφή τροπολογίας) με την οποία θα καταργηθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο η Χρέωση Προμηθευτών (ΠΧΕΦΕΛ) καθώς και το Τέλος Λιγνίτη.


Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα ορίζεται στην τροπολογία ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, μετά την αφαίρεση του γνωστού «μαξιλαριού» των 70 εκατ. ευρώ, θα κατευθύνεται στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Μέχρι τώρα ο νόμος όριζε ότι το πλεόνασμα θα αξιοποιείται για την περαιτέρω μείωση του ΠΧΕΦΕΛ, ωστόσο, με την κατάργηση της συγκεκριμένης χρέωσης, επανέρχεται η «τάξη των πραγμάτων» που θέλει το ΕΤΜΕΑΡ να διαμορφώνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ισοσκελίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ.
Το αν θα μειωθεί ή όχι το ΕΤΜΕΑΡ θα εξαρτηθεί συνεπώς από το αν θα υπάρχει ή όχι πλεόνασμα. Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, ακόμα και μετά την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή και του Τέλους Λιγνίτη, υπάρχουν περιθώρια για μείωση και του ΕΤΜΕΑΡ από την αρχή του 2019 (θα αποφασιστεί από τη ΡΑΕ στο τέλος Δεκεμβρίου όπως κάθε χρόνο).
Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να μπεί η ρήτρα CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να εξασφαλίζεται η εταιρεία από τα ρίσκα των απότομων αυξήσεων στα κόστη των ρύπων και ταυτόχρονα, ένα μέρος τουλάχιστον της επιβάρυνσης των καταναλωτών ναι ισοσκελίζεται από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, μιας άλλης δηλαδή παραμέτρου που εν τέλει διαμορφώνει το τελικό ποσό σε ένα λογαριασμό ρεύματος.
Πιθανόν η ανακοίνωση για την υιοθέτηση της ρήτρας CO2 να γίνει άμεσα από τη διοίκηση της ΔΕΗ.