Η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο την τιμή του πετρελαίου καθώς θα ενταθούν οι σχέσεις του Ριάντ με τις ΗΠΑ.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Τζαμάλ Χασόγκγι, ο δημοσιογράφος ο οποίος ασκούσε κριτική στον πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, πέθανε μετά από μια διένεξη στην Τουρκία. Η εξήγηση αυτή αμφισβητήθηκε από πολλούς πολιτικούς στις ΗΠΑ και ηγέτες στην Ευρώπη ενώ το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Παρασκευή για πρώτη φορά σε τρεις μέρες μετά την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές» συνέπειες εάν αποδειχθεί ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός.
«Το ζήτημα που τίθεται για το πετρέλαιο είναι αν η εξήγηση που δίνει η Σαουδική Αραβία ικανοποιεί τον πρόεδρο και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάτι που προφανώς δεν φαίνεται να συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Edward Bell, αναλυτής της Emirates NBD Bank PJSC. Όπως εξηγεί, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία τίθενται υπό αμφισβήτηση ενώ η αγορά θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει ανοδικά το πετρέλαιο.
Το αργό WTI παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε άνοδο 0,7% την Παρασκευή στα 69,12 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 79,78 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe του Λονδίνου.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ήταν «ένα μεγάλο πρώτο βήμα» και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι πλησιάζουμε στην επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος». Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νεβάδα, είπε ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι το σώμα του Kασόγκι λείπει, αλλά επανέλαβε ότι η δολοφονία του συγγραφέα δεν πρέπει να επηρεάζει τους ευρύτερους δεσμούς με το βασίλειο.
Το brent υποχώρησε σχεδόν κατά 10% από το υψηλό τετραετίας στις 3 Οκτωβρίου λόγω των ενδείξεων αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων και της ανησυχίας ότι οι υψηλές τιμές θα βλάψουν τη ζήτηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία απείλησε να χρησιμοποιήσει την οικονομική της επιρροή εναντίον πιθανών κυρώσεων. Αν και δεν έκανε ρητή αναφορά στο πετρέλαιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο ως μέσον άσκησης πολιτικής πίεσης.
Από την άλλη, ο αναλυτής της Barclays Capital, Michael Cohen ανέφερε ότι είναι απίθανο η Σαουδική Αραβία να παρακρατήσει όγκους πετρελαίου αυτή τη στιγμή.
Η μείωση της παραγωγής θα έπληττε την αποτίμηση της προγραμματισμένης αρχικής δημόσιας προσφοράς της κρατικής Saudi Aramco και «θα έβλαπτε τη φήμη του κράτους ως αξιόπιστου προμηθευτή πετρελαίου», επεσήμανε σχετικά.