Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Εκπαίδευση στις ΒΕΑ στη Διαδικασία T2.A013.00: Μεθοδολογία Εκτέλεσης Εργασιών σε Καλωδιαδρόμους

Στις 25 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση/ενημέρωση στη Διαδικασία T2.A013.00, η οποία περιγράφει τη μεθοδολογία εκτέλεσης εργασιών σε καλωδιαδρόμους. 





Η εκπαίδευση αφορούσε τόσο προσωπικό εξωτερικών συνεργατών, όσο και προσωπικό των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου


Ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης ήταν να διασφαλιστεί ότι όλο το προσωπικό είναι πλήρως εξοικειωμένο και ενημερωμένο με τη συγκεκριμένη διαδικασία και τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται κατά την εκτέλεση εργασιών σε καλωδιαδρόμους, οι οποίοι περιλαμβάνουν καλώδια ισχύος Μέσης Τάσης (έως 20kV) ή Χαμηλής Τάσης (έως 1kV) και καλώδια ελέγχου.

Στην εκπαίδευση παρουσιάστηκαν τα παρακάτω επιμέρους θέματα:
1. Ορισμοί και Βασικές Έννοιες
  • Επιφανειακή όδευση καλωδίων στα υπόγεια των υποσταθμών και σε μεταλλικές εσχαρές.
  • Άμεση ταφή καλωδίων στο έδαφος και τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.
  • Εγκατάσταση καλωδίων σε πλαστικούς σωλήνες μέσα σε σκυροδετημένες κατασκευές (Duct Banks) και σε σκυροδετημένα κανάλια.
2. Ρόλοι και Υπευθυνότητες
  • Έγινε σαφής καθορισμός των ρόλων μεταξύ των υπευθύνων έργων, προσωπικού της εγκατάστασης και εξωτερικών συνεργατών για να εξασφαλιστεί ο συντονισμός και η συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
3. Προετοιμασία και Έκδοση Αδειών Εκσκαφής
  • Αναλύθηκαν τα επιμέρους βήματα για την έκδοση της απαραίτητης άδειας εκσκαφής
4. Μέτρα Ασφαλείας και Εξειδικευμένος Εξοπλισμός Προσωπικής Προστασίας (ΜΑΠ)
  • Δόθηκε έμφαση στη χρήση πιστοποιημένων ΜΑΠ όπως μονωτικά γάντια, μπότες και εργαλεία, καθώς και στις κατάλληλες τεχνικές για την ασφαλή εκσκαφή και χειρισμό καλωδίων.
5. Μεθοδολογίες Εκσκαφής και Χειρισμού Καλωδίων
  • ​Αναλύθηκε η ακολουθούμενη προσέγγιση διάφορους τύπους εγκατάστασης καλωδίων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ταφής και της τοποθέτησης σε σκυροδετημένα κανάλια, με συγκεκριμένες τεχνικές για τη μείωση του κινδύνου και την εξασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Τμημάτων Υγιεινής & Ασφάλειας, Μελετών Κατασκευών και Συντήρησης Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και είχε σημαντική απήχηση γεγονός που καταδεικνύεται από την ευρεία συμμετοχή (περίπου 100 συμμετέχοντες) που καταγράφηκε τόσο αναφορικά με τους εργαζομένους της εταιρείας, όσο και τους εξωτερικούς συνεργάτες.