Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Στην τελική ευθεία το θεσμικό πλαίσιο για τα CCS - Παράταση της σύμβασης με Energean για τον Πρίνο

Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας και διαχείρισης αποθηκών CO2. 


Η διαμόρφωση του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου αποτελεί ένα από τα ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο όπως είναι γνωστό έχει ενταχθεί με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ το project της Energean  για τη δημιουργία μονάδας CCS στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. 

 Στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου άλλωστε, εντάσσεται και η πρόσφατη, έβδομη, παράταση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την Energean για τη διαχείριση του Πρίνου που εγκρίθηκε από τη Βουλή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παράταση της σύμβασης μεταξύ της Energean και της ΕΔΕΥΕΠ για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα μελλοντικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, λέγοντας ότι «η παράταση της σύμβασης καθίσταται αναγκαία διότι στην περιοχή αποκτούμε τη δυνατότητα, μελλοντικά, να αναπτύξουμε αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα». 

Σημείωσε μάλιστα ότι είναι μία απολύτως αναγκαία διαδικασία, καθώς θα προχωρά η ενεργειακή μετάβαση και οι βιομηχανίες που κατά την παραγωγική τους διαδικασία εκπέμπουν CO2 έχουν ανάγκη να αποθηκεύσουν και οι σταθμοί με δυνατότητες αποθήκευσης στη Μεσόγειο είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. «Ο Πρίνος, είπε ο κ. Σκυλακάκης, είναι μία μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξουμε την αποθήκευση CO2». 

 Πρέπει να σημειωθεί ότι το project της Energean για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI), ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το μοναδικό ανάλογο project που «τρέχει». Συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο μόνο τρία τέτοια σχέδια (Πρίνος, Ραβένα, Πυρηναία) βρίσκονται σε εξέλιξη. 

 

36 projects στην Ευρώπη

 
Πάντως στην αποθήκευση έχουν στραφεί ήδη πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Συνολικά στην Ευρώπη αναπτύσσονται 36 projects για 110 εκατ. τον CO2 ανά έτος έως το 2030, εκ των οποίων τα 17 έργα χωροθετούνται σε κράτη μέλη της Ε.Ε. για 35 εκατ. τον CO2 ανά έτος έως το 2030. Η στρατηγική της ΕΕ, περιλαμβάνει ως στόχο την ανάπτυξη χώρων αποθήκευσης 50 εκατ. τον CO2 στην ΕΕ έως το 2030.

Η αποθήκη του Πρίνου, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα διαθέτει δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Η πρώτη φάση (για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως) προβλέπεται με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς να ολοκληρωθεί έως το τέλος 2025 και η δεύτερη φάση (πλήρης δυναμικότητα) ως τα τέλη 2027.

Για την κατασκευή της αποθήκης στον Πρίνο έχει δεσμευθεί επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ στο REPowerEU δεσμεύτηκαν κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία από τον ΔΕΣΦΑ του δικτύου αγωγών μεταφοράς CO2, το οποίο θα συλλέγεται από βιομηχανίες, θα υγροποιείται σε ειδική εγκατάσταση της Αττικής και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με ειδικά πλοία στην αποθήκη του Πρίνου. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 500 με 600 εκατ. ευρώ.

Μονάδες δέσμευσης CO2 σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι τσιμεντοβιομηχανίες ΗΡΑΚΛΗΣ και ΤΙΤΑΝ, η Motor Oil για δέσμευση CO2 στη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου, η HELLENiQ Energy για το διυλιστήριο της Ελευσίνας, η Metlen κ.λπ. 

Για την αποθήκη του Πρίνου έχουν υπογραφεί οκτώ μη δεσμευτικά MoU για χρήση της υποδομής από ελληνικές, αλλά και ξένες βιομηχανίες γειτονικών χωρών (Ιταλίας, Κροατίας και Βουλγαρίας).

 

Πράσινοι κόμβοι

 
Εν τω μεταξύ η Energean προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με τη  επωνυμία EnEarth, η οποία στοχεύει στη δημιουργία «πράσινων» κόμβων, αξιοποιώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είτε βαίνουν προς εξάντληση είτε έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα κριθούν κατάλληλοι να μετατραπούν σε αποθήκες CO2. Πιο συγκεκριμένα, η EnEarth θα δραστηριοποιηθεί:

-Στην αποθήκευση CO2, καταρχήν στον Πρίνο της Καβάλας και σε άλλα κοιτάσματα και γεωλογικούς σχηματισμούς στη Μεσόγειο. 

-Στη μεταφορά CO2 σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στις θαλάσσιες μεταφορές Prime Marine για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο.

-Στην απευθείας δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα (Direct Air Capture and Storage– DACS). 

Μάλιστα η EnEarth υπέγραψε συμφωνία για την πιλοτική δέσμευση CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα με την RepAir, μια πρωτοπόρα εταιρεία στον συγκεκριμένο τομέα. 

 

www.worldenergynews.gr