Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Πλεονασματική η αγορά πετρελαίου το 2025;

Μπορεί η προσφορά αργού πετρελαίου να είναι περιορισμένη, ωστόσο το επόμενο έτος θα καταγράψει πλεόνασμα, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να διαμορφωθεί στα υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα των περίπου $70 ανά βαρέλι, σημειώνει η Morgan Stanley.


H τράπεζα σε σημείωμά της αναφέρει ότι η «στενότητα» της προσφοράς θα διατηρηθεί και το γ΄ τρίμηνο, ενώ ισορροπία αναμένεται προς το δ΄ τρίμηνο, όταν η ζήτηση θα μειωθεί και η προσφορά από τα μέλη και μη μέλη του OPEC θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Πηγές υπογραμμίζουν στο Reuters ότι ο OPEC+ δύσκολα θα προτείνει αλλαγή πολιτικής στην παραγωγή πετρελαίου σε μια μίνι υπουργική συνεδρίαση τον επόμενο μήνα. Κατά τη Morgan Stanley, η προσφορά των μελών και των μη μελών του OPEC θα αυξηθεί κατά περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, πολύ πριν από την αύξηση της ζήτησης. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για την τιμή του Brent το γ΄ τρίμηνο στα $86/βαρέλι, ενώ νωρίτερα μέσα στον μήνα η Goldman Sachs διατήρησε επίσης την πρόβλεψή της για το τρίμηνο, με μέση τιμή του Brent στα $86/βαρέλι.

(Ναυτικά Χρονικά)