Οι μέσες εξαγωγές τεσσάρων εβδομάδων για το ρωσικό αργό μειώθηκαν για τρίτη εβδομάδα, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, εν μέσω βουτιάς που έκοψε 620.000 βαρέλια την ημέρα από την πρόσφατη κορύφωση τον Απρίλιο.
Η ροή έχει ρυθμιστεί σε περαιτέρω πτώση.
Οι εβδομαδιαίες αποστολές από τα λιμάνια της Βαλτικής έχουν συρρικνωθεί κατά 41% τις πέντε εβδομάδες από τα μέσα Ιουνίου. Η πτώση πιθανότατα προέρχεται από τη συμμόρφωση της Ρωσίας με τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της εγχώριας διύλισης που πρόκειται να φτάσει σε υψηλό έξι μηνών τον Ιούλιο. Η ουκρανική επίθεση με drone στο διυλιστήριο Τουάπσε της Rosneft μπορεί, βέβαια, να υπονομεύσει μέρος αυτής της προόδου.
Επιπρόσθετα, η Ουκρανία έχει αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη ρωσική Lukoil, εμποδίζοντάς την να προμηθεύει με αργό πετρέλαιο δι' αγωγών τα διυλιστήρια στην Κεντρική Ευρώπη. Η Lukoil θα εκτρέψει σε άλλους προορισμούς περίπου 90.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα που δεν είναι σε θέση να παραδώσει σε Ουγγαρία και Σλοβακία, γεγονός που θα μπορούσε, συν τω χρόνω, να αυξήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές.
Συνολικά 27 δεξαμενόπλοια φόρτωσαν 19,78 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την εβδομάδα έως τις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και αναφορές λιμενικών πρακτόρων που συλλέγει το Bloomberg, έναντι 20,8 εκατ. βαρελιών σε ισάριθμα πλοία την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι θαλάσσιες ημερήσιες ροές αργού της Ρωσίας την εβδομάδα έως τις 21 Ιουλίου μειώθηκαν κατά περίπου 150.000 βαρέλια στα 2,83 εκατομμύρια, αντιστρέφοντας τα τρία τέταρτα της αύξησης της προηγούμενης εβδομάδας. Ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων συνέχισε να μειώνεται, υποχωρώντας κατά επιπλέον 55.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,06 εκατομμύρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
Μια μικρή αύξηση των αποστολών από τη Μαύρη Θάλασσα υπεραντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερες αποστολές από τη Βαλτική. Οι ροές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθούν περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει των στοιχείων για προγραμματισμένους ελλιμενισμούς τάνκερ.
Οι αποστολές αργού μέχρι στιγμής φέτος είναι περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από τον μέσο όρο ολόκληρου του 2023.
Η Ρωσία τερμάτισε τους εξαγωγικούς της στόχους στα τέλη Μαΐου, επιλέγοντας αντ' αυτού να περιορίσει την παραγωγή, σύμφωνα με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+. Ο στόχος παραγωγής της χώρας ορίζεται σε 8,978 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί να αυξάνεται με ρυθμό 39.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2025, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς.