Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες χωρίς ωστόσο να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,669 ευρώ το λίτρο και είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αλλά όπως εκτιμά μιλώντας στο Insider.gr παράγοντας της αγοράς οι τιμές θα κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις ενώ οι τιμές «τσίμπησαν» ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας τις κινήσεις των Platts.
Το Brent κινείται κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 86 δολάρια (και σε ακραία περίπτωση τα 89 δολάρια) κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν στα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ πριν από δύο μήνες, η βενζίνη είχε ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε 21 νομούς, αυτή την στιγμή μόνο στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες εντοπίζονται υψηλότερες τιμές με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,076 και 2,163 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.
Γιατί οι διεθνείς τιμές παραμένουν σταθερές
Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα αντιστάθμισαν τη στήριξη από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
«Τα κινεζικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των διυλιστηρίων και των εισαγωγών αργού δεν είναι υποστηρικτικά», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο. «Αλλά η αύξηση της ζήτησης αλλού παραμένει υγιής».
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παρατεταμένη ύφεση στον κλάδο των ακινήτων και η εργασιακή ανασφάλεια υποκίνησαν μια εύθραυστη ανάκαμψη, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα χρειαστεί να απελευθερώσει ακόμη περισσότερα κίνητρα.
Η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε κατά 3,7% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, για τρίτο μήνα εν μέσω προγραμματισμένης συντήρησης, ενώ τα χαμηλότερα περιθώρια επεξεργασίας και η χαμηλή ζήτηση καυσίμων ώθησαν τα ανεξάρτητα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή.
Στις ΗΠΑ, η αγορά επικεντρώθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του, ενώ ταυτόχρονα η αγορά αναζητά ενδείξεις για το πότε πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια το 2022 και το 2023 για να τιθασεύσει την έκρηξη του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Ακόμη, στη Μέση Ανατολή, οι γεωπολιτικές εντάσεις προσφέρουν υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου, αλλά, από την άλλη, η πλεονάζουσα ικανότητα που επιδεικνύουν ι η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ ασκεί κάποιες (περιορισμένες) πιέσεις.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των ασταθών συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς και των καθυστερημένων ειρηνευτικών συνομιλιών, θα μπορούσαν να παραμείνουν κινητήριος παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο George Pavel, γενικός διευθυντής της Capex.com Middle East.
(Αναδημοσίευση από το insider.gr)