Αυξημένα κατά 50% σε σχέση με έναν χρόνο πριν ήταν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τον Ιούνιο, καθώς οι παραγωγοί της χώρας προσαρμόστηκαν στις διεθνείς κυρώσεις και πέτυχαν υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές του αργού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φόροι που σχετίζονται με το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν στα 590,6 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με 402,8 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο του 2023.
Τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 41% στα 746,6 δισεκατομμύρια ρούβλια, ανέφερε το υπουργείο.
Η άνοδος στο πετρέλαιο
Η άνοδος ακολουθεί τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου Urals, το βασικό εξαγωγικό μείγμα της Ρωσίας, καθώς και το ασθενέστερο ρούβλι. Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τους φόρους του Ιουνίου με βάση την τιμή των 67,37 δολαρίων για το πετρέλαιο Urals το βαρέλι, έναντι 53,50 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα, το νόμισμα της Ρωσίας υποτιμήθηκε κατά 15% στην υπολογιζόμενη φορολογική περίοδο από το προηγούμενο έτος σε 90,88 ανά δολάριο ΗΠΑ, συμβάλλοντας σε υψηλότερα έσοδα του προϋπολογισμού.
Το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων που επιβλήθηκε από την Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών.
Το μέτρο είχε σκοπό να μειώσει την εισροή πετροδολαρίων και να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, διατηρώντας παράλληλα το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.
Το πλαφόν στην τιμή
Το πλαφόν της G-7, το οποίο περιορίζει την πρόσβαση στη δυτική ναυτιλία και ασφάλιση, συνδυάστηκε με μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.
Η Μόσχα έχει προσαρμοστεί σε αυτούς τους περιορισμούς χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων και ανακατευθύνοντας τις ροές πετρελαίου της σε μη δυτικούς αγοραστές, κυρίως στην Ασία.
Τα έσοδα του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο θα ήταν υψηλότερα τον Ιούνιο, αν δεν είχαν υποχωρήσει από τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις στα διυλιστήρια της χώρας.
Η κυβέρνηση κατέβαλε πάνω από 158 δισεκατομμύρια ρούβλια στους παραγωγούς καυσίμων για εγχώριες προμήθειες ντίζελ και βενζίνης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από τα δύο τρίτα από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο σε σχεδόν 5,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το έθνος αναμένει να λάβει 10,99 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τη βιομηχανία φέτος.
(Οικονομικός Ταχυδρόμος)