Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Oil Price: Ο OPEC, οι «παραβάτες» και η συμμόρφωση στο πλαίσιο των περικοπών

Την περίοδο 2020-2021, το Ιράκ και το Καζακστάν αντλούσαν πάνω από τις ποσοστώσεις τους και απέτυχαν παταγωδώς να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή τους ένα χρόνο αφότου ο ΟPEC+ εγκαινίασε έναν μηχανισμό αντιστάθμισης παρόμοιο με αυτόν που διαθέτει τώρα 


Ο ΟPEC και o OPEC+ έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι αυτή την εβδομάδα, καθώς οι τιμές του brent ξεπέρασαν τα 87 δολάρια ανά βαρέλι. 

Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου δεν οφείλεται στα μέλη του OPEC+ που δεν συμμορφώνονται συνεχώς με τις περικοπές της παραγωγής που έχει συμφωνηθεί. 

Η άνοδος των τιμών ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και των ανησυχιών για την προσφορά κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων στις ΗΠΑ.

Η υπερπαραγωγή σε ορισμένα μέλη του οργανισμού - κυρίως στο Ιράκ, το Καζακστάν και τη Ρωσία - εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα για τη συμμαχία, η οποία έχει σχεδιάσει να αρχίσει να χαλαρώνει μέρος των εθελοντικών περικοπών το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ο κορυφαίος παραγωγός του OPEC και de facto ηγέτης του, η Σαουδική Αραβία, επιδιώκει να δίνει το παράδειγμα και συνεχίζει να τηρεί την υπόσχεσή της να αντλεί 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως (bpd). 

Όμως οι άλλοι παραγωγοί του ΟPEC+, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού, του Ιράκ, δεν έχουν συμμορφωθεί με τις τρέχουσες περικοπές παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις τους ότι θα επιδείξουν καλύτερη πειθαρχία στο μέλλον.

Η διορία

Ο OPEC έχει δώσει διορία στα «παραβατικά» μέλη του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 για να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή τους τους τελευταίους μήνες. 

Καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι Ιράκ και Καζακστάν κατάφεραν να μειώσουν την αντίστοιχη παραγωγή τους στις ποσοστώσεις που τους είχαν ανατεθεί, πόσο μάλλον να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή. 

Η έλλειψη συμμόρφωσης ορισμένων μελών του οργανισμού σημαίνει ότι ο πολυετής αγώνας του OPEC για τον σωφρονισμό των κρατών αυτών δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ επίσης στέλνει ένα πτωτικό μήνυμα στην αγορά πετρελαίου - ορισμένες από τις μειώσεις της παραγωγής είναι μόνο στα χαρτιά, επειδή αρκετοί παραγωγοί δεν καταφέρνουν να μειώσουν την παραγωγή όσο έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας OPEC+. 

Επί του παρόντος, οι κύριοι υπαίτιοι είναι από τη μια ο υπ' αριθμόν 2 παραγωγός του ΟPEC, το Ιράκ, και ο παραγωγός εκτός ΟPEC, το Καζακστάν. 

Το ιστορικό

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο χώρες αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν. 

Την περίοδο 2020-2021, το Ιράκ και το Καζακστάν αντλούσαν πάνω από τις ποσοστώσεις τους και απέτυχαν παταγωδώς να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή τους ένα χρόνο αφότου ο ΟPEC+ εγκαινίασε έναν μηχανισμό αντιστάθμισης παρόμοιο με αυτόν που διαθέτει τώρα. Το υπόλοιπο των πρόσθετων περικοπών που έπρεπε να κάνουν το Ιράκ και το Καζακστάν το 2021 αυξήθηκε εκείνη την περίοδο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έγκριση των σχεδίων αντιστάθμισης, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του ΟPEC+ που γνωστοποιήθηκαν στο Bloomberg.

Φέτος, εκπονήθηκαν και πάλι σχέδια αντιστάθμισης για το Ιράκ και το Καζακστάν. 

Μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, η σωρευτική υπερπαραγωγή του Ιράκ ανερχόταν σε 602.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) ενώ του Καζακστάν ήταν στα 389.000 bpd, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Κατά τη συνεδρίαση του οργανισμού τον Ιούνιο, δόθηκε στους παραγωγούς διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 για να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή. 

Κρίνοντας από τα πιο πρόσφατα στοιχεία παραγωγής και από τις έρευνες του Reuters και του Bloomberg, ούτε το Ιράκ ούτε το Καζακστάν κατάφεραν να μειώσουν την παραγωγή στα επίπεδα που είχαν δεσμευτεί.

Η μηνιαία έρευνα του Reuters έδειξε αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή πετρελαίου του OPEC αυξήθηκε τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της υψηλότερης παραγωγής από τη Νιγηρία και το Ιράν. 

Η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής προήλθε από το Ιράκ, το οποίο μείωσε την παραγωγή κατά 50.000 bpd, αλλά και πάλι συνέχισε να υπερβαίνει την ποσόστωσή του τον Ιούνιο. 

Το Ιράκ, το οποίο δεν έχει καταφέρει να τηρήσει το ανώτατο όριο παραγωγής των 4 εκατομμυρίων βαρελιών, άντλησε 4,195 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα τον Μάιο -κατά 7.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά σχεδόν 200.000 βαρέλια πάνω από τον στόχο του, σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές του OPEC στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Ενώ ο OPEC έχει αρχίσει να ανακοινώνει δημοσίως τα επίπεδα υπερπαραγωγής μεμονωμένων μελών, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να πείσει τους παραβάτες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις περικοπές εδώ και χρόνια να αρχίσουν να τηρούν τις ποσοστώσεις τους, ενώ η συνεχιζόμενη υπερπαραγωγή θα μπορούσε να αμβλύνει τον αντίκτυπο των περικοπών της ομάδας στην αγορά πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr