Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Καύσιμα: Τσιμπάνε οι τιμές – Πόσο θα πληρώσουν οι Έλληνες την «υψηλή περίοδο»

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα αλλά η αγορά δεν αναμένει μεγάλες διακυμάνσεις το επόμενο διάστημα. 





Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,901 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,663 ευρώ το λίτρο ενώ πολλοί νομοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το Ιόνιο καταγράφουν επίσης σημαντική άνοδο εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της ελληνικής αγοράς δεν αναμένουν μεγάλες εκπλήξεις στο επόμενο διάστημα και κάνουν λόγο για σταθερότητα στις τιμές.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει άνοδο τις τελευταίες ημέρες, κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά αυτή την περίοδο λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της κορύφωσης της σεζόν οδήγησης. Από την άλλη, η προοπτική για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αντιστάθμισε την ισχυρή ζήτηση καυσίμων το καλοκαίρι και τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς από τον τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι προσπάθειες για εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα ενισχύθηκαν την Παρασκευή, αφού η Χαμάς έκανε μια αναθεωρημένη πρόταση για τους όρους μιας συμφωνίας και το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει. Η χαλάρωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μειώνει το ασφάλιστρο κινδύνου των βαρελιών εκτός περιοχής και επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αντίρροπες δυνάμεις που επιδρούν στην διεθνή τιμή αλλά και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στην ελληνική αγορά δημιουργούν μια σχετική ισορροπία. Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Insider.gr, παράγοντας της αγοράς καυσίμων «το επόμενο διάστημα οι διεθνείς τιμές αναμένεται να κινηθούν στα 85-86 δολάρια το βαρέλι και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεράσουν τα 89 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και σίγουρα είναι χαμηλότερες από το 2022 όπου ο μέσος όρος ήταν 101 δολάρια το βαρέλι αλλά και από το 2023 όπου ήταν στα 90 δολάρια. Η σταθερότητα αυτή τροφοδοτείται από δύο τάσεις, τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και τον χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Η ελληνική αγορά καυσίμων πάντως κινείται σε θετικό έδαφος. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η αγορά καυσίμων συνολικά, κατέγραψε άνοδο 3% σε σχέση με το 2023 ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές και για το δεύτερο εξάμηνο.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών στα καύσιμα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την κατάταξη του Globalpetrolprices.com, η χώρα μας είναι η 12η ακριβότερη χώρα ξεπερνώντας άλλες χώρες με αισθητά υψηλότερο ΑΕΠ και διαθέσιμο εισόδημα. Η Ελλάδα είναι ακριβότερη από την Σιγκαπούρη, την Γαλλία, την Γερμανία, την Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Λουξεμβούργο ενώ χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία έχουν αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Η υψηλή φορολογία και οι δασμοί, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 55% της τελικής τιμής στην αντλία διατηρούν μόνιμα σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές στην ελληνική αγορά.