Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

H ΒP αυξάνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

H BP αύξησε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια ακόμα ένδειξη ότι η διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια επιβραδύνεται. 



Oι προβλέψεις του πετρελαϊκού κολοσσού περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η BP προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια θα έχει κόστος, τονίζοντας ότι το πετρέλαιο θα «συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια».

Η έκθεση έδειξε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα βρίσκεται περίπου στα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035 με βάση το σενάριο της BP που παρακολουθεί την τρέχουσα τροχιά του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. 

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση πάνω από 5% σε σχέση με την περσινή πρόβλεψη όταν η BP είχε μειώσει τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Αν ληφθούν υπόψη οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων, η πρόβλεψη για τη ζήτηση αργού πετρελαίου ανέρχεται στα 80,2 εκατ. βαρέλια το 2035, περίπου 10% υψηλότερα σε σχέση με την περσινή πρόβλεψη. 

Όσον αφορά την πρόβλεψη για το 2050, η ζήτηση για πετρέλαιο με βάση την τρέχουσα τροχιά είναι 76,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι 73 εκατ. που προέβλεπε η BP πριν από έναν χρόνο. 

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Η πρόβλεψη της BP για τη ζήτηση φυσικού αερίου το 2035 με βάση την τρέχουσα τροχιά ήταν 3% υψηλότερη σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Η έκθεση τονίζει ότι στις αναδυόμενες οικονομίες, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου προσφέρει στήριξη στη ζήτηση για πετρέλαιο. 

(euro2day.gr)