Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΔΕΠΑ: Αίτηση για 200 MW αποθήκευσης - Οι στόχοι της σύμβασης με την ΕΤΕΠ

Προχωρά η υλοποίηση του πλάνου της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ, ξεκινώντας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500  μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. 



H προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή τους αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να αναπτύξει και αποθήκευση στα φωτοβολταϊκά. Ήδη έχει καταθέσει αιτήσεις για 200 MW έργων αποθήκευσης, ενώ σχεδιάζει και έργα για standalone μπαταρίες.

 

Υπεγράφη Δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής

Στρατηγική της ΔΕΠΑ είναι να αναπτυχθεί σε όλες τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας και στα αιολικά πάρκα εφόσον βρεθούν ευκαιρίες.

Χθες υπεγράφη η Δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε εκδήλωση παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα φθάσει έως τα 390 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί για την κατασκευή των 500MW  φωτοβολταϊκών  πάρκων θα προκηρυχθούν το επόμενο δεκαήμερο, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαρά, ενώ για την ολοκλήρωσή τους απαιτούνται 18 μήνες.

Και τόνισε ότι η  ανάπτυξη στις ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη -που θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια-οδηγούν στην πλήρη καθετοποίηση της εταιρείας.

 

Δηλώσεις

Για θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της σχέδια έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε τη σημασία της καθετοποίησης και της ισόρροπης ανάπτυξης τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση) προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα να είναι αποδοτικό και να μην δημιουργεί θέματα.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε την σταθερή δέσμευση της τράπεζας στις ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για επενδύεις στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γιάννης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αποφασιστικό βήμα στον μετασχηματισμό της εταιρείας σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις.

Γι’ αυτό και σχεδιάζει την ανάπτυξή της εταιρείας στην αποθήκευση ενέργειας για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.

Τέλος σχετικά με την αντιδικία με την Gazprom για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, ότι ακόμη δεν έχει γίνει η ακρόαση στη Διαιτησία και ότι εκτιμάται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα βγει η απόφαση.

www.worldenergynews.gr