Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Με ξεκάθαρη στρατηγική για ένα βιώσιμο μέλλον

Η HELLENiQ ENERGY μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς, υλοποιώντας το Πρόγραμμα “Vision 2025”, ένα σύνθετο στρατηγικό και επιχειρηματικό σχέδιο για πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον. 


Υλοποιούμε τη μετεξέλιξή μας σε έναν ενεργειακό όμιλο με σημαντική παρουσία στις παραδοσιακές δραστηριότητες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας μας και την αυξανόμενη συνεισφορά από νέες, πιο βιώσιμες πηγές εσόδων.

Το 2023 έκλεισε ως ένα ακόμη επιτυχημένο έτος για τον Όμιλο, καθώς ο πρώτος κύκλος υλοποίησης του στρατηγικού μας πλάνου ολοκληρώθηκε, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο λειτουργικής απόδοσης και κερδοφορίας όπου τα Συγκρίσιμα EBITDA και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1,24 δισ. και €0,6 δισ. αντίστοιχα, εξέλιξη που βοήθησε στην περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του Ομίλου. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της κερδοφορίας προήλθε από τις βελτιώσεις στη λειτουργία της Εταιρείας και την υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού, παράγοντες που είναι πιο ελεγχόμενοι και προβλέψιμοι, σε σχέση με ένα διεθνές περιβάλλον που μπορεί να παρουσιάσει απρόβλεπτες αυξομειώσεις.

Ένα δεύτερο σημείο, αποτελεί η σταδιακή αλλαγή στη μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση για τον κλάδο ενέργειας με μια στροφή στο ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας ότι τα πετρελαιοειδή είναι μέρος της λύσης και πρέπει να συνεισφέρουν με πιο συγκεκριμένο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό φάνηκε και στη πρόσφατη Σύνοδο COP28 για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Στα συμπεράσματα της Συνόδου δεν υπήρξε ρητή αναφορά σε κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενώ διατυπώθηκε για πρώτη φορά τόσο καθαρά ότι οι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά τόσο το κόστος ενέργειας όσο και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ακόμη και οι πιο συγκρατημένες προβλέψεις αναφέρουν ότι, τα επόμενα 20 με 30 χρόνια το 40 – 50% των ενεργειακών αναγκών θα εξακολουθούν να καλύπτονται από υδρογονάνθρακες. Τα υγρά καύσιμα παραμένουν απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση και μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται χάρη σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών, αλλά και ως «μεταβατικά καύσιμα». Οι νεότερες εξελίξεις επιτρέπουν και στον Όμιλό μας να έχει μεγαλύτερο «ορατότητα» για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού της κύριας δραστηριότητάς του, οι οποίες θα μειώσουν και τις εκπομπές του.

Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος. Αυτό που αμφισβητείται είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο, δηλαδή το πόσο γρήγορα μπορούμε να μεταβούμε στην πράσινη ενέργεια. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε μία μονοδιάστατη προσέγγιση, που ήταν να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε στην πράσινη ενέργεια. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής, όμως, υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο. Δεν μπορούμε να πάμε με ένα διακόπτη στις ανανεώσιμες πηγές. Θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε μια μεγάλη αγορά όπως είναι η Ευρώπη, η οποία διαφορετικά κινδυνεύει να ξεμείνει από βαριά βιομηχανία. Να αντιμετωπιστεί, σε κοινοτικό επίπεδο, ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα (Carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς παραγωγής εκτός Ευρώπης, σε γειτονικά κράτη με ηπιότερους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς.

Η ενέργεια είναι κάτι πολυδιάστατο. Εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού. Η ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, είναι κομβικής σημασίας στην πορεία για μια δίκαιη μετάβαση. Η HELLENIQ Energy προσαρμόζει τη στρατηγική της για να είναι μέρος της λύσης στα επόμενα 20 - 30 χρόνια.

Στρατηγικά, προχωρούμε με την υλοποίηση του Vision 2025, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών μας δραστηριοτήτων και στη δημιουργία ενός νέου σημαντικού πυλώνα στις Ανανεώσιμες Πηγές, παράλληλα με τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Ομίλου, τη σημαντική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και την αλλαγή κουλτούρας σε ολόκληρο τον Όμιλο. Παράλληλα, οι επενδύσεις θα αυξηθούν, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε έργα ενεργειακής μετάβασης και, ιδιαίτερα, στην ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών καυσίμων, στην ενεργειακή αυτονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημαντική έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε αγορές εκτός Ελλάδας, είτε με τοπική παρουσία, είτε μέσω της αύξησης των εξαγωγών και την ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Σε θέματα ΑΠΕ είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Παρόλα αυτά, ωριμάζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 4,3 GW και προσβλέπουμε σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 15 μήνες. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε εγκατεστημένη ισχύ 381 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης ή σε κατασκευή, συνολικής ισχύος 0,7 GW.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε σειρά συμφωνιών που αφορούν στην εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σταδιακά μέχρι το 2025. Η Εταιρεία ενδυνάμωνε την παρουσία της και στη Κύπρο με την απόκτηση συνολικά 8 Φ/Β πάρκων, ανεβάζοντας στα 41 MW τη συνολική ισχύ έργων στη χώρα. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας μας εταιρείας ΕΚΟ Energy, που διευρύνει το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, αξιοποιώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.