Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Επεκτείνεται το δίκτυο πρατηρίων εφοδιασμού με CNG

Νέα πρατήρια ανεφοδιασμού οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΠΑ.






Η ΔΕΠΑ προχωράει σε επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην κατασκευή νέων πρατηρίων ανεφοδιασμού οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (CNG) στις εθνικές οδούς.
Οι νέοι σταθμοί θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connection Europe Facility – CEF), μετά την έγκριση της σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει η ΔΕΠΑ με τρεις ακόμη εταιρείες.
Η πρόταση προβλέπει την εγκατάσταση 13 σημείων ανεφοδιασμού σε υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία βρίσκονται στο εθνικό δίκτυο της χώρας που αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων.
Από αυτά τα πρατήρια, φέτος προβλέπεται να υλοποιηθούν τουλάχιστον οι 5 πρώτοι σταθμοί ανεφοδιασμού.
Με την ολοκλήρωση του project, οι οδηγοί οχημάτων CNG θα μπορούν πλέον να ανεφοδιαστούν στο εθνικό οδικό δίκτυο στο ύψος της Λάρισας, της Θήβας, της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Κοζάνης, του Κιάτου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης και των Σερρών.
Το κόστος της κατασκευής των πρατηρίων θα ανέλθει σε περίπου 9 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά 50% από το CEF και κατά 50% από ίδιους πόρους.
Τα παραπάνω πρατήρια θα έρθουν να συμπληρώσουν το υπάρχον δίκτυο 11 σταθμών ανεφοδιασμού (6 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και από 1 σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία), ώστε όταν ο αριθμός των πρατηρίων αγγίξει μία «κρίσιμη μάζα» τότε να αρχίσει να αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των οχημάτων με CNG, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο από τη βενζίνη και το ντίζελ.