Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που μεταφέρθηκαν από το 2018 στη νέα χρονιά, εκτός όμως από τις εκκρεμότητες η ενεργειακή ατζέντα του 2019 είναι αρκετά πλούσια.
To 2018 μπορεί να έφερε πολλές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, αλλά και το 2019 περιλαμβάνει την ολοκλήρωση μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις και έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών της αγοράς ενέργειας.
Οι νέοι παίκτες εισήλθαν στην αγορά λίγο πριν εκπνεύσει το 2018, οι συνεργασίες που ανακοινώθηκαν μεταξύ των παικτών προμηνύουν ότι το 2019 θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, ο οποίος θα φέρει ανταγωνιστικά πακέτα για τους καταναλωτές.
Ηλεκτρική διασύνδεση
Το α’ τρίμηνο του 2019 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από την Aριάδνη Interconnection, η οποία προχωρά στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει ο Ρυθμιστής και προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τα τεύχη δημοπράτησης. Το έργο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2022, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργεια (ΡΑΕ). Η σημαντική επένδυση, που θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη «μικρή» διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, θα εξασφαλίσει για τις επόμενες δεκαετίες ενεργειακή επάρκεια στην Κρήτη.
Αποκρατικοποιήσεις
Όσον αφορά τον ηλεκτρισμό εκκρεμεί η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει νέα τάξη πραγμάτων στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης αρχές του έτους αναμένεται η υποβολή των προσφορών για την απόκτηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Τόσο η ελβετική Glencore όσο και η ολλανδική Vitol έχουν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία κοινοπραξιών. Πάντως και οι δύο καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, εφόσον φτάσουν μέχρι το τέλος του διαγωνισμού, καθώς ο όμιλος ενδέχεται να έχει κλείσει το 2018 με κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ. Έτσι, οι προσδοκίες για το τίμημα δεδομένα αυξάνονται.
Εντός του μήνα αναμένεται επίσης να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το διαχωρσιμό της εμπορίας της ΔΕΠΑ από το δίκτυο, που θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ εμπορίας.
ΑΠΕ
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης και κατασκευής των 10 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύoς 19,8 MW στο Αιγαίο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τις αρχές του 2019. Τα αιολικά πάρκα αυτά βρίσκονται στο Μαρμάρι Ευβοίας (5,40 MW), Περδίκι Ικαρίας (0,90 MW), Άγιο Ιωάννη Καρπάθου (0,90 MW), Σιγρί Λέσβου (2,70 MW), Βίγλα Λήμνου (0,90 MW), Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου (1,80 MW), Μελανιό και Ποταμιά Χίου (2,70 και 0,90 MW), Προφήτη Ηλία Ψαρών (1,80 MW), και Τηγάνι Μυκόνου (νέο, 1,80 MW), και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ. Σε γενικές γραμμές, η ΔΕΗ έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που θα ενισχυθεί σημαντικά από το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο θα στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο της Τράπεζας που συνάφθηκε στα τέλη του 2017 ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ.
Εξορύξεις υδρογονανθράκων
Στις αρχές του χρόνου θα είναι εφικτή η εξόρυξη των πρώτων κοιτασμάτων πετρελαίου από το Κατάκολο. ‘Εχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην διαταραχθεί το περιβάλλον, η κρουαζιέρα και ο τουρισμός στο Κατάκολο. Από το κοίτασμα θα αντλούνται 1.500 βαρέλια ημερησίως και 11-12 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου. Το πετρέλαιο θα μεταφέρεται στην Καβάλα με πλοίο μια φορά το μήνα.
TAP
Αυτό τον χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP θα έχει μήκος 878 χλμ και θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, από όπου, διερχόμενος της Ελλάδας και της Αλβανίας, θα καταλήγει μέσω της Αδριατικής Θάλασσας στην Ιταλία. Ο TAP θα συνδεθεί στο σημείο εκκίνησής του με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στην Τουρκία.
ΠΗΓΗ : energyln