Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Στο ΥΠΕΝ η ΣΜΠΕ για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης – Αναμένεται απόφαση Σταθάκη για την αποστολή της με τη σύμβαση στη Βουλή

Στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται το κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.





 Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥ εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες και αφού πρώτα συγκέντρωσε τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης κι ενσωμάτωσε τις όποιες παρατηρήσεις έχει στείλει το κείμενο στο ΥΠΕΝ. Η αρμόδια διεύθυνση από κει και πέρα πρέπει να ετοιμάσει σχετικό σχέδιο απόφασης για να αποσταλεί στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον ίδιο, και μαζί με τα κείμενα των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν μονογραφηθεί, θα αποσταλούν στο ελεγκτικό συνέδριο για τον τελικό έλεγχο της νομιμότητας. Στη συνέχεια, σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αυτά θα πάνε στη Βουλή προκειμένου να κατατεθούν υπό τη μορφή νομοσχεδίου και να ψηφιστούν.

Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΝ χθες στη διάρκεια του «Athens Energy Forum 2019” εκτίμησε ότι τόσο οι συμβάσεις της Κρήτης όσο και του Ιονίου θα πάνε στη Βουλή σε περίπου δύο μήνες. Αναφορικά με την παραχώρηση του Ιονίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ έχει στείλει στο ελεγκτικό συνέδριο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς το κείμενο των συμβάσεων όπως και της ΣΜΠΕ που ήταν έτοιμη από τον προηγούμενο γύρο παραχωρήσεων.

Το ελεγκτικό συνέδριο αναμένεται σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες να έχει ολοκληρώσει τον προσυμβατικό έλεγχο. Έτσι το «πακέτο» της σύμβασης μαζί με τη ΣΜΠΕ του Ιονίου θα είναι έτοιμα για τη Βουλή. Πηγές θέλουν ο υπουργός ΠΕΝ να σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή και των τριών συμβάσεων «Νότια» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» καθώς και του «Ιονίου».

 Πάντως το εργο του ελεγκτικού συνεδρίου αναμένεται να είναι πιο εύκολο με τις συμβάσεις της Κρήτης αφού είχε προηγηθεί εκείνη του Ιονίου. Σημειώνεται ότι οι περιοχές της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιριών «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» και του Ιονίου στην κοινοπραξία «Repsol – ΕΛ.ΠΕ».

 Οι επενδυτές επιθυμούν την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να ξεκινήσουν το ερευνητικό τους έργο.