Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Κόλλησε» στο ΥΠΕΝ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

«Φρένο» στις έρευνες υδρογονανθράκων από την κοινοπραξία Total - ExxonMobil – ΕΛΠΕ στα δύο θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει επιφέρει η καθυστέρηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διεκπεραιώσει τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).






 Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, αν και η ΣΜΠΕ βρίσκεται στο ΥΠΕΝ εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, η αρμόδια διεύθυνση δεν έχει ακόμη αποστείλει στον υπουργό τη γνωμοδότησή της, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση και η μελέτη να διαβιβασθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

 Όπως σε όλες τις παραχωρήσεις που έχουν προηγηθεί, έτσι και για τα δύο «οικόπεδα» ανοικτά της Κρήτης η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη για τον Προσυμβατικό Έλεγχο που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι, έως ότου διαβιβασθεί η μελέτη, το ανώτατο δικαστήριο δεν μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για τα σχέδια σύμβασης μίσθωσης που μονογράφηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου από το ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία.

 Η έγκριση του Ελεγκτικού αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης. Στη συνέχεια, οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση, ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών. Διαβούλευση και προσαρμογή της ΜΠΕ Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία στη συνέχεια προσάρμοσε την τελική εκδοχή της μελέτης στα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση.

 Ωστόσο, παρόλο που εδώ και τρεις εβδομάδες η ΣΜΠΕ έχει διαβιβασθεί στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία των Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%) ανακηρύχθηκε επιλεγείσα αιτούσα για τα δύο «οικόπεδα» στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

 Μετά την ανακήρυξή της, ακολούθησαν διαπραγματεύσεις των 3 εταιρειών με την ΕΔΕΥ και το ΥΠΕΝ για την οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Στον αντίποδα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στο θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με συνέπεια να αναμένεται η έγκριση της σχετικής σύμβασης εντός των προσεχών 2 - 3 εβδομάδων.

 Για το συγκεκριμένο «οικόπεδο» επιλεγείσα αιτούσα είναι η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Repsol, η οποία ανακηρύχθηκε μέσω διεθνούς διαγωνισμού που «έτρεξε» χρονικά παράλληλα με τη διαδικασία εκχώρησης των θαλάσσιων μπλοκ της Κρήτης.