Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Περιζήτητη «νύφη» τα ΕΛ.ΠΕ.

Αλλοι δύο σοβαροί «παίκτες» από την αγορά ενέργειας, η αλγερινή Sonatrach και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης CIEP Participations, συμπράττουν με τους δύο μεγάλους ομίλους που διεκδικούν το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.





Η ένταξή τους στον διαγωνισμό, που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ανεβάζει τον «πήχη» αλλά και τον ανταγωνισμό, εν όψει της κατάθεσης των τελικών προσφορών που αναμένεται να οριστεί για τον Μάρτιο.
Η Sonatrach είναι κρατική εταιρεία της Αλγερίας, που ιδρύθηκε το 1963 και ειδικεύεται στην εξόρυξη, μεταφορά και εμπορία υδρογονανθράκων.
Στον διαγωνισμό για τα ΕΛ.ΠΕ. συμπράττει με τη Vitol, που ιδρύθηκε το 1966 στο Ρότερνταμ.
Σήμερα, με 40 γραφεία και επιχειρηματικές βάσεις σε Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη, θεωρείται το πιο «βαρύ» χαρτοφυλάκιο στα ενεργειακά.
Διαθέτει 250 δεξαμενόπλοια και εκτελεί 6.500 θαλάσσια δρομολόγια σε ετήσια βάση, ενώ εμπορεύεται επτά εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις το 2017 διαμορφώθηκαν στα 181 εκατ. δολάρια.
Θυγατρική της Carlyle
Η CIEP Participations, που δραστηριοποιείται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, ιδρύθηκε το 2013 και το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται σε 2,6 δισ. δολάρια.
Ελέγχεται από τον όμιλο Carlyle, ο οποίος είναι εισηγμένος στον Nasdaq και δραστηριοποιείται μέσα από 339 επενδυτικά σχήματα σε όλο τον κόσμο, έχοντας τη διαχείριση άνω των 212 δισ. δολαρίων.
Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ συμπράττει με την Glencore Energy, που ιδρύθηκε το 1974 στην Ελβετία και δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, όπου διαθέτει 146 χιλιάδες εργαζομένους.
Εκτός από την ενέργεια, εμπορεύεται μέταλλα, ορυκτά και αγροτικά προϊόντα.
Οι καθημερινές συναλλαγές της ανέρχονται σε έξι εκατ. βαρέλια και, την περασμένη χρονιά, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 14,8 δισ. δολάρια.
Τα ΕΛ.ΠΕ., που δραστηριοποιούνται σε έξι χώρες και εξάγουν το 60% της παραγωγής τους, ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ και το 51% των τοπικών παρόχων αερίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται το 35,5% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ., το 45,5% ανήκει στον όμιλο Paneuropean Oil Industy, το 11% σε θεσμικούς επενδυτές και το 8% σε ιδιώτες. 
ΠΗΓΗ : efsyn.gr