Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Γ. Σταθάκης: Στην Κρήτη η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed

Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μνεία στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο υποβλήθηκε χθες στην Κομισιόν και αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα πετύχει μέχρι το 2030 τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους ως μέλος της Ε.Ε










Η Ελλάδα κατέχει προνομιούχο γεωστρατηγική θέση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αποτελεί ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ενέργεια θα αποτελέσει έναν κλάδο μεγάλων επενδύσεων στο άμεσο μέλλον.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμφωνία που επήλθε πριν από λίγες εβδομάδες στο Κάιρο για τη δημιουργία του «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum), το οποίο θεσπίζει ένα μόνιμο πλαίσιο που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της περιοχής που παράγουν φυσικό αέριο ή παίζουν διαμετακομιστικό ρόλο στην τροφοδοσία με το αέριο καύσιμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο σημαντικό project στην προοπτική συνεργασίας των κρατών της περιοχής είναι ο αγωγός EastMed. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, σε λίγους μήνες θα υπογραφεί στην Κρήτη η διακρατική συμφωνία για το έργο από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Όσον αφορά τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός σημείωσε πως η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι υποδομές θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ξεκίνησε με την αλλαγή του μοντέλου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και θα ολοκληρωθεί με τη ΔΕΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών».

Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μνεία στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο υποβλήθηκε χθες στην Κομισιόν και αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα πετύχει μέχρι το 2030 τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους ως μέλος της Ε.Ε.

Απαρίθμησε τους στόχους του ΕΣΕΚ, με πρώτο την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με κατακόρυφη άνοδο του μεριδίου των ΑΠΕ, και δεύτερο τη δραστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τρίτος στόχος, πιο εύκολος όπως συμπλήρωσε, είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας, σημείωσε την επικείμενη εφαρμογή του Target Model καθώς το νέο καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ, το οποίο έχει ήδη μειώσει κατακόρυφα τις τιμές.

Τέλος, μίλησε για το ενεργειακό μίγμα των νησιών της χώρας, σημειώνοντας πως εκτός από το πρόγραμμα εκτεταμένων διασυνδέσεων, τα νησιά που παραμείνουν εκτός ηπειρωτικό δικτύου ανοίγουν έναν νέο χώρο για επενδύσεις σε «πράσινες» τεχνολογίες, ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει διεθνείς εταιρείες.

www.worldenergynews.gr