Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Andrea Testi: Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο της χώρας για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή

Την σημασία ύπαρξης ενός ξεκάθαρου πλαισίου όσον αφορά τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιγνιτικές μονάδες και την χρήση του λιγνίτη ανέδειξε ο Andrea Testi, πρόεδρος της ELPEDISON, μιλώντας από το βήμα του Athnens Energy Forum 2019.



 Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ένας υψηλά ρυθμιζόμενος κλάδος, όπως αυτός της ενέργειας, δεν μπορεί να αγνοεί τα μηνύματα των εθνικών και υπερεθνικών πολιτικών, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο η στοχοθεσία περί απόσυρσης των ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων είναι σαφής.

 Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογράμμισε πως έγιναν ανάλογες κινήσεις σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όταν, κατά το 1ο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, αποφάσισε να μην αναδιοργανώσει ορισμένες από τις «γερασμένες» της λιγνιτικές μονάδες, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2010/75 της ΕΕ σχετικά με την Παραγωγή Βιομηχανικών Ρύπων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, είπε, απέστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει περιθώριο για νέες επενδύσεις σε άλλους τύπους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν αυτήν την ευκαιρία και βάσισαν τα πολυετή τους σχέδια στην υπόθεση ότι η παραγωγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες θα μειωθεί σημαντικά στο προσεχές μέλλον.

 Σε αντίθεση με το παραπάνω μήνυμα, έρχεται η πρόσφατη εμπειρία από την συνέχιση της λειτουργίας 2 λινγιτικών μονάδων παρά το γεγονός ότι είχαν καλύψει το επιτρεπόμενο όριο ωρών λειτουργίας τους στα τέλη του 2018, αναφέροντας πως με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια νέα εικόνα όπου η παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη "αφήνει" λιγότερο χώρο για άλλους τύπους παραγωγής.

 Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ELPEDISON υπογράμμισε, επίσης, την σημασία του να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός χάρτης για την χώρα με σαφή χρονικά ορόσημα ώστε να παρέχεται η απαραίτητη εξασφάλιση για τους επενδυτές, δεδομένου ότι οι σχετικές επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και επομένως απαιτούν σχεδιασμό και οργάνωση.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα «μακροπρόθεσμο παιχνίδι»: οι σχετικές επενδύσεις αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προγραμματίζονται για πολλά συναπτά έτη, απαιτούν 3 χρόνια για να κατασκευαστούν, ενώ αναμένεται να αποπληρώσουν την επένδυσή τους εντός περιόδου μεγαλύτερης των 10 ετών".

Τέλος, επεσήμανε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα κινηθεί στις "ράγες" του λιγνίτη αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σαφώς στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, έτσι ώστε οι επενδυτές και οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί να μπορούν να λαμβάνουν καλά σταθμισμένες αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα (Foreign Direct Investments) καθώς και στην απασχόληση και την περαιτέρω οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.