Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Τα μπόνους των ΚΕΔΑΚ που δεν επαρκούν, οι 720 φετινοί έλεγχοι, και οι μόλις... 2 παραβάτες

Εχει περάσει ενάμισι χρόνος από τότε που ο υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκης δήλωνε με αποφπλιστική ειλικρίνεια στη Βουλή ότι οι έλεγχοι των ΚΕΔΑΚ για το λαθρεμπόριο έχουν ατονήσει επειδή "κόπηκαν" τα μπόνους των ελεγκτών.



"Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 καταργήθηκε", είχε πει τότε ο υπουργός, για να δεσμευθεί ότι σύντομα θα επαναφέρει το πρότερο καθεστώς.
Ετσι, και έγινε, με κοινή υπουργική απόφαση της 5ης Ιανουαρίου 2018, με την οποία και καθορίσθηκε η αμοιβή των μελών που συγκροτούν τα κλιμάκια ελέγχου διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων. Η απόφαση προέβλεπε ότι οι έξτρα αμοιβές των συνεργείων επανέρχονται αναδρομικά από τις 6 Νοεμβρίου 2017, και ορίζονται για τον επικεφαλής του κλιμακίου στα 97,15 ευρώ ανά έλεγχο, και για το απλό μέλος στα 77,72 ευρώ. Ποσά που προσαυξάνονταν κατά 20% για ελέγχους τη νύχτα, τις Κυριακές ή τις αργίες, με μέγιστο μηνιαίο πλαφόν τα 300 ευρώ.
Τα "μπόνους" μάλλον δεν βελτίωσαν αισθητά την κατάσταση. Σε προ ημερών απάντηση του ΥΠΕΝ σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτά, προκύπτει ότι οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα ΚΕΔΑΚ σε πρατήρια, καθ' όλο το πρώτο επτάμηνο του 2018, ανήλθαν σε μόλις 720. Εντοπίστηκαν μάλιστα μόλις... 2 παραβατικές συμπεριφορές, όπου και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 126.000 ευρώ. Εκκρεμούν ακόμα γνωµατεύσεις του Γενικού Χηµείου του Κράτους για επτά δείγµατα βενζίνης και πέντε δείγµατα πετρελαίου, άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι παρανομίες μπορεί να φτάσουν φέτος τις… 14.
Αγνωστο γιατί, αλλά μάλλον για να δοθεί περαιτέρω κίνητρο στους εργαζόμενους των ΚΕΔΑΚ, προ μερικών εβδομάδων, δημοσιεύθηκε μια ακόμη απόφαση του κ. Σταθάκη, σχετικά με την ανάγκη κάλυψης δαπάνης ημερησίων αποζημιώσεων για τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν από τα ΚΕΔΑΚ μέχρι τις 31-12-2018. Εγκρίνεται συγκεκριμενα κονδύλι ύψους 125.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης, προκειμένου να καταβληθούν οι ημερήσιες αποζημιώσεις για τους ελέγχους που θα γίνουν από τα ΚΕΔΑΚ ως το τέλος του έτους.
Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για συμπληρωματικό κονδύλι ή αν αφορά τα ποσά της απόφασης της 5ης Ιανουαρίου 2018, τα οποία απλώς άργησαν να εγκριθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν συγκρίνει κανείς τα τωρινά στοιχεία με εκείνα προ τετραετίας, προκύπτει ότι το 2014 είχαν γίνει 4.018 έλεγχοι, το 2016, 1.875, και έκτοτε βαίνουν συνεχώς μειούμενοι.
Το σύστημα δεν λειτουργεί, όπως δείχνει και έτερη πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, που μιλά για συμπλήρωση του Μητρώου Ελεγκτών ΚΕ∆ΑΚ με υπαλλήλους του ΥΠΕΝ, οι οποίοι έχουν εµπειρία στην άσκηση ελέγχων τους τοµείς περιβάλλοντος και ενέργειας, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εν ενεργεία ελεγκτών, των διενεργούμενων ελέγχων καυσίµων και κατ΄ επέκταση των ελεγχόμενων εγκαταστάσεων. Στη λογική αυτή, έχει γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση 82 υπαλλήλων προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκ των οποίων οι 18 προορίζονται για τα ΚΕΔΑΚ.