Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Επιλεγείσα αιτούσα για το θαλάσσιο «οικόπεδο» στο Ιόνιο η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ - Repsol

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την παραχώρηση του θαλάσσιου «οικοπέδου» υδρογονανθράκων στο σχήμα των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Respol, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η οποία ορίζει την κοινοπραξία ως επιλεγείσα αιτούσα για τα εν λόγω μπλοκ. 









Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το επόμενο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης μέσα από διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με την κοινοπραξία, ώστε στη συνέχεια να μονογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέρη. 

Ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο» του Ιονίου προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έπειτα από την υποβολή ενδιαφέροντος από την Energean Oil & Gas, η οποία τελικά δεν έδωσε το «παρών» στη διαδικασία. 

Ο διαγωνισμός «έτρεξε» παράλληλα με τη διαδικασία εκχώρησης των δύο θαλάσσιων μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η οποία ξεκίνησε μετά από αίτημα της κοινοπραξίας των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Το σχήμα των ΕΛΠΕ και Repsol υπέβαλε προσφορά για τη διεκδίκηση του μπλοκ του Ιονίου στις αρχές Μαρτίου, όταν και ολοκληρώθηκε η σχετική προθεσμία. 

Στη συνέχεια, η ΕΔΕΥ αξιολόγησε την υποβληθείσα προσφορά, ενώ επίσης διεξήγαγε διαβουλεύσεις με τις δύο εταιρείες, πριν προχωρήσει σε θετική γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ. 

Ισπανικό ενδιαφέρον για έρευνες στη βορειοδυτική Ελλάδα 

Το θαλάσσιο «οικόπεδο» στο Ιόνιο βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας και της Κέρκυρας, ενώ έχει έκταση περίπου 6.671 τετ. χιλιομέτρων. 

Κοινό στοιχείο με τις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη είναι το γεγονός ότι στο σχήμα διεκδίκησής του συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία έχουν εντατικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές τους στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης εγχώριων κοιτασμάτων. 

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Repsol δείχνει πως η ισπανική εταιρεία έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» την ευρύτερη περιοχής της βορειοδυτικής Ελλάδας. 

Εξάλλου, σε συνεργασία με την Energean, η Repsol δραστηριοποιείται ήδη στις έρευνες χερσαίων οικοπέδων στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Repsol και ΕΛΠΕ και την ΕΔΕΥ, θα ακολουθήσει η μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία στη συνέχεια θα προωθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. 

Όταν πάρει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της σύμβασης, η οποία αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.