Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ψάχνουν έσοδα 19 δισ. έως το τέλος του έτους

Το πιο βαρύ φορολογικό 4μηνο του έτους ξεκινάει στο τέλος του μήνα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στις επόμενες 133 ημέρες φόρους ύψους 19 δισ., δηλαδή κάτι περισσότερο από 142 εκατ. την ημέρα.



Οι εκπρόσωποι των θεσμών έφυγαν από την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή χωρίς να αποφανθούν σχετικά με το αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και του 2019 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα που προβλέπει η ελληνική πλευρά. Υπήρχε λόγος γι’ αυτό: διαπιστώνοντας ότι στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανταποκρίθηκαν μόλις οι 7 στους 10 θέλουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πριν βάλουν την υπογραφή τους για το τελικό ύψος του πλεονάσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο 10ήμερο θα είναι καθοριστικό και για το θέμα των συντάξεων, αλλά και για την ενεργοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσουν χρονικά η υποχρέωση πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια ημέρα θα εκπνεύσει η προθεσμία και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Χωρίς λοιπόν να συμπεριληφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του μήνα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) θα πρέπει να εισπραχθούν:
1. Ενα δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
2. 600 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, και
3. Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα περίπου στις 10 Οκτωβρίου. Οι θεσμοί είναι πλέον δεδομένο ότι θα περιμένουν και αυτά τα δεδομένα πριν ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα στείλει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 (σ.σ. η προθεσμία εκπνέει την 1η Οκτωβρίου) ενσωματώνοντας και την πρόβλεψη για την περικοπή των συντάξεων. Όσον αφορά την ημερομηνία λήψης οριστικών αποφάσεων, είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να ληφθούν την τελευταία στιγμή (σ.σ. ακόμη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου), δηλαδή λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και λίγα 24ωρα πριν εκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 8μηνο έχουν δημιουργήσει αρκετές… απορίες στους δανειστές και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο 8μηνο, από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι:
1. Έχουν συγκρατηθεί και πάλι οι επιστροφές φόρου, προκειμένου να τονωθεί το υπερπλεόνασμα μέσω των εσόδων. Στο 8μηνο, οι επιστροφές ήταν κατά 402 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με τον στόχο.
2. Οι δαπάνες εμφανίζονται συγκρατημένες σχεδόν αποκλειστικά λόγω του παγώματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 923 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο.

Επειδή αυτές οι πρακτικές έχουν… κοντά ποδάρια και επηρεάζουν άλλα οικονομικά μεγέθη (όπως τη ρευστότητα της οικονομίας και τελικά την ανάπτυξη), οι δανειστές περιμένουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατό να αποδώσουν οι εξαιρετικά φιλόδοξοι εισπρακτικοί στόχοι των τελευταίων μηνών του χρόνου. Στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάσουν στα 19 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περισσότερα από 4,7 δισ. ευρώ ανά μήνα. Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος μήνας. Διπλές υποχρεώσεις έχει και ο Νοέμβριος (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος), όπως επίσης και ο Δεκέμβριος (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας).
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 19 Σεπτεμβρίου.