Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ιρανικές εξαγωγές «μαύρου χρυσού» μειώθηκαν κατά 35% από τον Απρίλιο

Μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν ήταν η πτώση των πετρελαϊκών εξαγωγών από το Ιράν, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επαναφέρει τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. Περίπου 50 ημέρες έχουν απομείνει από την εκ νέου εφαρμογή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αλλά οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν έχουν μειωθεί κατά 35% στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παρά την παρότρυνση της διεθνούς κοινότητας να μην υλοποιήσει αυτήν την απειλή. Κατά συνέπεια, η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που ίσχυαν πριν από τη σύναψη της συμφωνίας σημαίνει ότι συνέπειες θα υποστούν και οι τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη. «Είναι μεγάλη η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν», σχολιάζει ο Ρότζερ Ντίγουαν, ειδήμων επί ενεργειακών θεμάτων στη συμβουλευτική εταιρεία IHS Markit, στο πρακτορείο Bloomberg.
Το πετρέλαιο αναλογεί στο 80% των φορολογικών εσόδων του Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πιέσεις, όμως, δεν δέχεται μόνον η ιρανική οικονομία, αλλά και οι διεθνείς αγορές. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώνεται αρκετά από τον αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου. Οι εξαγωγές του Ιράν πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία ανέρχονταν περίπου στα 2 εκατ. βαρέλια, ημερησίως. Αυτό έχει επιπτώσεις και στις ΗΠΑ. Οι τιμές των καυσίμων στην αμερικανική οικονομία έχουν αναρριχηθεί περίπου στο υψηλό τριετίας, αρνητική εξέλιξη για τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα γίνουν τον Νοέμβριο.
H Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία μαζί με την Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις και να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με το Ιράν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στους Financial Times ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών εξετάζουν τη δημιουργία διαύλου διεκπεραίωσης συναλλαγών που δεν θα προσκρούει στις αμερικανικές κυρώσεις.
Το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ε.Ε, την Κίνα και τη Ρωσία. Το θετικό αποτέλεσμα της διεθνούς συμφωνίας ήταν ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της υπό τη στενή εποπτεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της ιρανικής οικονομίας.
(Καθημερινή)