Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Το Υδρογόνο αποτελεί πλέον μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε στο Λιντς της Αυστρίας, ο κ. Σταθάκης υπέγραψε τη διακήρυξη επί της «Πρωτοβουλίας για το Υδρογόνο», η οποία φιλοδοξεί να προωθήσει τη χρήση του υδρογόνου στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.


Ειδικότερα, πρόκειται για μη δεσμευτική πρωτοβουλία που στόχο έχει να ωθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν την συνεργασία μεταξύ τους τόσο στο κομμάτι της έρευνας όσο και στο κομμάτι των εφαρμογών, με την μεγαλύτερη χρήση του υδρογόνου στην αποθήκευση ενέργειας, τις μεταφορές, την ηλεκτροπαραγωγή και την θέρμανση. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών από πλευράς ΕΕ που στόχο έχουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2030, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η επιτάχυνση και η άμεση υλοποίηση προγράμματος ευρείας εφαρμογής βιώσιμων τεχνολογικών λύσεων υδρογόνου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ενεργειακής Ένωσης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο.
Επιπλέον τονίζεται η αναγκαιότητα για ανανεώσιμη ενέργεια όπως το υδρογόνο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όπου η Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές εξ Ανατολάς.
Να σημειώσουμε πως ήδη κάνουν την εμφάνιση τους τεχνολογίες υδρογόνου με την Γερμανία να πρωτοστατεί με λειτουργία του πρώτου επιβατικού τραίνου  που λειτουργεί με κυψέλες υδρογόνου στην γραμμή μεταξύ Cuxhaven και Buxtehude (απόσταση 100 χιλιόμετρα), αντικαθιστώντας έτσι δύο αμαξοστοιχίες που λειτουργούσαν με ντίζελ.
Οι επισημάνσεις Σταθάκη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε δύο καίρια ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν στο υπό διαμόρφωση Πακέτο Καθαρής Ενέργειας. Το πρώτο αφορά την λειτουργία της ενεργειακής αγοράς όπου κρίσιμο είναι να πλαισιωθεί από μηχανισμούς επάρκειας ισχύος ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρικής αγοράς. Σημείωσε, δε πως η διάρκεια των μηχανισμών αυτών πρέπει να συμπίπτει με το χρόνο οριστικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.
Τέλος, υπογράμμισε την σημασία κάθε κράτος μέλος να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας ώστε να διασφαλίζεται, εν τέλει, πως κάθε πολίτης έχει πρόσβαση στην κατανάλωση ενέργειας. Από την πλευρά του υποστήριξε πως η Ελλάδα θα βρεθεί αρωγός στην προσπάθεια να ενταχθεί μια τέτοια πρόβλεψη στη νέα Οδηγία.