Προς το τέλος του οδεύει το σίριαλ της ελληνικής πρότασης για το νέο σχήμα του ΕΤΜΕΑΡ. Συγκεκριμένα, καθώς το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, η οποία επιλύει την εκκρεμότητα που υπήρχε για την προσαρμογή του σχήματος στις προβλέψεις των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, εντός της εβδομάδας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο προς έγκριση.
Ακολούθως θα πρέπει να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από τη Βουλή και να εκδοθούν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, με το ΥΠΕΝ να εκτιμά ότι το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ θα έχει χρονική διάρκεια 10 έτη.
Ως προς τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου να σημειωθούν τα εξής:
Βιομηχανία
Για τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ισχύσει η ευνοϊκή πρόβλεψη που αποτελεί και τον πυρήνα του σχεδίου. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό για τις επιχειρήσεις "εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας" (electro-intensity), δηλαδή εκείνες των οποίων η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνά το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, προβλέπεται ότι θα καταβάλουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 0,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του 0,5% της ΑΠΑ αφορά πρωτίστως τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (μέταλλα, χαλυβουργίες, τσιμέντα κ.λπ.). Για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που καταβάλουν για ρεύμα κάτω από το 20% της ΑΠΑ τους, το ΕΤΜΕΑΡ ορίζεται κατ᾽ ανώτατο όριο στο 4% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι εμπίπτει μικρός αριθμός επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για κλάδους όπως χάλυβας, αλουμίνιο κ.λπ. τίθεται ως ελάχιστη τιμή ΕΤΜΕΑΡ τα 0,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Μέση Τάση
Για τους μεγάλους καταναλωτές της Μέσης Τάσης (ξενοδοχεία, αεροδρόμια κ.λπ.) που δεν ανήκουν όμως στην πρώτη κατηγορία (των πολύ ενεργοβόρων βιομηχανιών) θα διατηρηθούν οι σχετικά χαμηλές τιμές ΕΤΜΕΑΡ αλλά από ένα επίπεδο κατανάλωσης και πάνω. Για τις αρχικές καταναλώσεις θα πληρώνουν υψηλότερο ΕΤΜΕΑΡ και συγκεκριμένα το ενιαίο ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύει για όλους.
Εμπορικοί πελάτες - Χαμηλή Τάση
Για τους εμπορικούς καταναλωτές θα υπάρξει μικρή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ καθώς θα ενοποιηθεί με το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι οικιακοί.
Για τους οικιακούς καταναλωτές δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.
Για τους οικιακούς καταναλωτές δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.
Αγρότες - Κρατικά κτίρια
Οι αγρότες θα πληρώνουν το 50% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, ενώ το ίδιο θα ισχύει επίσης για νοσοκομεία, υπουργεία, κρατικά κτίρια κ.λπ.
ΔΕΗ
Εξάλλου, μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (20% του μεσοσταθμικού) προβλέπεται και για τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.
Πλατφόρμα ΛΑΓΗΕ
Εκτός όμως από την έγκριση του νέου σχήματος από την Επιτροπή αλλά και τη θεσμοθέτησή του από την ελληνική βουλή, ταυτόχρονα θα πρέπει να τρέξουν και οι διαδικασίες για την υλοποίηση της κατάλληλης υποστηρικτική υποδομής που απαιτείται να αποκτήσει ο ΛΑΓΗΕ για την εφαρμογή του μέτρου και να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία και έγκριση του μητρώου των επιλέξιμων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα από το ΛΑΓΗΕ, στην οποία θα καταχωριστούν όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις, οι καταναλώσεις τους, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία τους κλπ ώστε να υπολογιστεί και η κρατική ενίσχυση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις βιομηχανίες, στο μητρώο θα πρέπει να ενταχθούν και οι αγρότες αλλά και τα δημόσια κτίρια κλπ.
Πηγές του ΛΑΓΗΕ αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία της πλατφόρμας, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι έτοιμη έγκαιρα ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σχήμα του ΕΤΜΕΑΡ.