Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Στα χέρια της Αιγύπτου περνά το τιμόνι του EMFG – Στόχος η ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος

Στον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, κ. Tarek El Molla θα παραδώσει το “τιμόνι” του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου κα Νατάσα Πηλείδου, η οποία θα προεδρεύσει σήμερα για τελευταία φορά στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού, η οποία διεξάγεται στο Κάιρο.


Πέραν της ανάληψης της προεδρίας του EMGF για το 2023 από τον κ. El Molla, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνει και την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού του Φόρουμ. 

Επίσης, αναμένεται να εγκριθούν τα αποτελέσματα της μελέτης για τον ρόλο του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις ραγδαία εξελισσόμενες αγορές της Ευρώπης και διεθνώς (“The Role of and Opportunity for East Mediterranean Gas in Rapidly Evolving Global and European Gas Markets”), καθώς και της έκθεσης του Φόρουμ για την Απανθρακοποίηση. 

Στόχος η ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών του EMGF αναμένεται, επίσης, να αποφασίσουν τη συγκρότηση μιας μόνιμης Επιστημονικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα εισηγείται σχετικά με τεχνολογίες και πολιτικές για ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων φυσικού αερίου των μελών του Φόρουμ. 

Η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί πρόταση της Κύπρου, και αναμένεται να γίνει αποδεκτή, καθώς έχουν προηγηθεί και οι σχετικές προεργασίες.

Σύμφωνα με την κυπριακή πρόταση, αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής θα αποτελεί επίσης και η προώθηση μέτρων στον τομέα της ενέργειας για πρόληψη και μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.