Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Σιάμισιης: Στα 300 εκατ ευρώ ο φόρος της Helleniq Energy για τα υπερέσοδα - Έρχονται εξαγορές στις ΑΠΕ

Την πρόβλεψη ότι το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά, για την HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, έκανε χθες μιλώντας με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, σημειώνοντας ότι η αγορά δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης σε επίπεδο τιμών και γενικότερης σταθεροποίησης. 





Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων σε ποσοστό 33%, που θα επιβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε εφαρμογή του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι θα έπρεπε να προσδιοριστεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι οριζόντια. Ο φόρος στα υπερέσοδα του 2022 εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην HelleniQ Energy περί τα 300 εκατ. ευρώ, συν - πλην 30-40 εκατ. ευρώ, καθώς το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί στο κλείσιμο της χρονιάς

Στον τομέα των ΑΠΕ εξάλλου αναμένεται ο όμιλος να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιό του το 2023.

Όπως σημείωσε στην περίπτωση της HelleniQ Energy φορολογούνται έσοδα που σε μεγάλο μέρος, πάνω από 50%, προέρχονται από εξαγωγές, ενώ δεν υπολογίζονται οι τεράστιες επενδύσεις που έχει κάνει ο όμιλος και οι οποίες φθάνουν στα 2 δις για τα διυλιστήρια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια ο σχετικός Κανονισμός, έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως τα δεδομένα σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι τα ελληνικά διυλιστήρια, όχι μόνον της HelleniQ Energy αλλά και της Μotor Oil είναι από τα λίγα εξαγωγικά ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Από την άλλη πλευρά, οι καθετοποιημένοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της ΕΕ, που έχουν και upstream (παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) επιβαρύνονται με τον έκτακτο φόρο, μόνον για τα έσοδά τους εντός ΕΕ , ενώ η διύλιση, για τους ομίλους αυτούς, αποτελεί συνήθως ένα μικρότερο μέρος της δραστηριότητάς τους, σε αντίθεση με τις ελληνικές εταιρίες.


Ο κοινωνικός ρόλος του Ομίλου

Πάντως ο κ. Σιάμισιης, τόνισε ότι ο όμιλος αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό του ρόλο, πράγμα που αποδεικνύει με τις ειδικές εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το πρόγραμμα «Κύμα ζεστασιάς» με το οποίο προσφέρει δωρεάν πετρέλαιο σε πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και τις ειδικές εκπτώσεις σε μικρά νησιά και στους ακτοπλόους τους καλοκαιρινούς μήνες. Το συνολικό κόστος των κοινωνικών παρεμβάσεων της HelleniQ Energy υπολογίζεται σε 30-50 εκατ ευρώ για το 2022.

Ο φόρος στα υπερέσοδα του 2022 εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην HelleniQ Energy περί τα 300 εκατ. ευρώ, συν - πλην 30-40 εκατ. ευρώ, καθώς το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί στο κλείσιμο της χρονιάς. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, αν ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς ήταν ο ίδιος με αυτόν που υπολογίζεται η εισφορά του 90% στην ηλεκτροπαραγωγή, τότε το τελικό ποσό του φόρου μπορεί να ήταν κατά πολύ χαμηλότερο.


Κέρδη αντίστοιχα του 9μήνου για το σύνολο της χρονιάς 

Σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του, παίζει η αποτίμηση των αποθεμάτων ασφαλείας που διατηρεί ο όμιλος, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε άμεση συνάρτηση με την τιμή του αργού πετρελαίου, όπως αυτή διαμορφώνεται χρηματιστηριακά. Η έκτακτη εισφορά, που υπολογίζεται στα καθαρά προ φόρων κέρδη, μειώνει το διανεμόμενο μέρισμα στους μετόχους, όπως είναι αναμενόμενο, ενώ θα αφορά τη χρήση του 2022 και θα πληρωθεί το 2023.

Πάντως με δεδομένο ότι η τάξη μεγέθους για το σύνολο του έτους σε κερδοφορία θα συνάδει με αυτά του 9μήνου τα οποία σε επίπεδο προ φόρων ξεπέρασαν τα 1,35 δισ, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι θα ξεπεράσουν τα 1,6 δισ για το σύνολο της χρονιάς.

Άρα μπορεί μεν να υπάρξει η φορολόγηση των υπερκερδών αλλά υπάρχουν αρκετά κονδύλια για επενδύσεις και μερίσματα.

Αναφερόμενος στο πλαφόν των 180 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο, που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy σχολίασε θετικά την εξέλιξη, σημειώνοντας πάντως ότι μένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει και θα μειώσει την πραγματική τιμή του φυσικού αερίου.


Εξαγορές στις ΑΠΕ

Η έκτακτη εισφορά εκτός από τα μερίσματα αναμένεται ότι θα επηρεάσει σε κάπιο βαθμό και τις επενδύσεις, αν και ο όμιλος παραμένει επικεντρωμένος στο δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού και ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει. Στον τομέα των ΑΠΕ εξετάζονται εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση συμφωνίας για εξαγορά έργων ΑΠΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο όμιλος εξετάζει επίσης επενδύσεις στο υδρογόνο, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στην ιδιοπαραγωγή και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού για να βελτιωθεί η αυτονομία των διυλιστηρίων.

Στους στόχους του είναι ακόμα η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εκτός Ελλάδος θυγατρικές του ομίλου έδωσαν το 2022 πολύ θετικά αποτελέσματα, φθάνοντας την κερδοφορία τους στα 100 εκατ. ευρώ.


Οι έρευνες των υδρογονανθράκων

Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων για τα θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης και του Ιονίου εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εταιρίες του εξωτερικού να συμμετάσχουν στο σχήμα, αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια πρόταση.Οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ήδη ολοκληρώθηκαν στα “οικόπεδα” 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη.

Σχετικά δε με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως εφόσον προκύψει ανάγκη προσαρμογής, αυτή θα γίνει ενώ εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών για την ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.


Από το worldenergynews.gr