Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Λιγότερο LNG για την Ευρώπη το 2023 βλέπουν οι αναλυτές

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ συμφώνησε τελικά  να ορίσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο για να προστατεύσει τους καταναλωτές από υπερβολικές αυξήσεις τιμών και να περιορίσει την πληθωριστική πίεση και τη βιομηχανική ζημιά στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 


Το ανώτατο όριο τιμής, ωστόσο, θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς LNG spot, λένε οι αναλυτές σύμφωνα με το Oil Price.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, είχαν επιφυλάξεις, ανησυχώντας ότι μια παρέμβαση στην αγορά και ένα πλαφόν στις τιμές θα αφαιρούσαν το βασικό πλεονέκτημα της Ευρώπης στην προσέλκυση εφοδιασμού LNG φέτος και υψηλότερες τιμές από ό,τι στην Ασία.

Η Γερμανία συμφώνησε να στηρίξει το ανώτατο όριο τιμών μόνο αφού η ΕΕ συμφώνησε επίσης να επιταχύνει τους κανόνες αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς από τις 15 Φεβρουαρίου

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με έναν κανονισμό που ορίζει τον λεγόμενο «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιηθεί εάν η τιμή του επόμενου μήνα στο Title Transfer Facility (TTF), το βασικό σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υπερβεί τα 180 ευρώ  ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και η τιμή TTF για τον επόμενο μήνα είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες.

Τη Δευτέρα, το συμβόλαιο TTF για τον Ιανουάριο διαπραγματεύτηκε περίπου 110 ευρώ ανά MWh.

Ωστόσο, εάν προκύψουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναστείλει τον κανόνα του ανώτατου ορίου τιμών, συμφώνησε η ΕΕ.

«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο και ότι είναι σε θέση να ενεργήσει ενωμένη για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Ρεκόρ εισαγωγών LNG στην ΕΕ φέτος

Η μεγαλύτερη ανησυχία ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ ήταν ότι ένα ανώτατο όριο τιμών και παρόμοιες παρεμβάσεις στην αγορά θα καθιστούσαν την αγορά φυσικού αερίου λιγότερο διαφανή και θα μπορούσαν να στερήσουν από την Ευρώπη την προμήθεια LNG που ρέει εύκολα στην ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος.

Το κίνητρο της ΕΕ να αποτινάξει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αντικαταστήσει τους όγκους που η Ρωσία δεν παρέχει πλέον έχει καταστήσει την Ευρώπη τον προτιμώμενο προορισμό φορτίων LNG με ευέλικτη σύμβαση, ειδικά εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο από το 70% όλων των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και η Αμερική στέλνει όγκους ρεκόρ στην ΕΕ.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί αυξήθηκαν κατά 65% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES). Μόνο οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 176%, ενώ οι εισαγωγές από άλλες πηγές αυξήθηκαν κατά 27%. Την ίδια περίοδο, οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5%, με σχεδόν το ήμισυ της ανάπτυξης να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την OIES.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν ταχύτερα από την παγκόσμια προσφορά, και συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν ταχύτερα από τις συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ», σημείωσαν ερευνητές του OIES στην Τριμηνιαία Ανασκόπηση Φυσικού Αερίου.

Η ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς LNG μέχρι στιγμής φέτος βοηθήθηκε από τις υψηλές ευρωπαϊκές τιμές, τη μείωση της ζήτησηςστην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και τις χαμηλότερες εισαγωγέςστη Βραζιλία, όπου η υδροηλεκτρική δυναμικότητα είχε καλύτερη απόδοση από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την OIES.

Η Κίνα γνώρισε μια άνευ προηγουμένου πτώση στις εισαγωγές LNG φέτος και οι Κινέζοι αγοραστές έμειναν σε μεγάλο βαθμό μακριά από αγορές spot καθώς τα αποθέματα πριν από το χειμώνα ήταν επαρκή και η ζήτηση ήταν ανεπαρκής εν μέσω έκτακτων περιορισμών Covid που επιβράδυναν τη βιομηχανική ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη.

Η χαμηλή κινεζική ζήτηση και οι απαγορευτικά υψηλές τιμές για άλλους Ασιάτες αγοραστές, όπως το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει ατέλειες για τις αγορές LNG της Ευρώπης.

"Σφικτή" αγορά

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η ζήτηση στην Ασία άρχισε να αυξάνεται, η Κίνα επέστρεψε στην αγορά spot LNG για το επόμενο έτος και η χαλάρωση των περιορισμών Covid στην Κίνα είναι πιθανό να εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά LNG μεταξύ των λεκανών του Ατλαντικού και του Ειρηνικού .

Η Ευρώπη κατασκευάζει πλωτούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG για να υποδεχθεί περισσότερα φορτία το επόμενο έτος, αλλά απλώς μπορεί να μην υπάρχει αρκετός εφοδιασμός LNG για να ρέει στην Ευρώπη όταν η ζήτηση από την Ασία ανακάμψει, λένε οι αναλυτές.

«Ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς LNG κατά 35 Bcm το 2023, η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξανόμενο ανταγωνισμό για προμήθεια LNG από τις ασιατικές αγορές, ειδικά την Κίνα, και τυχόν προβλήματα προμήθειας LNG θα επιδεινώσουν την κατάσταση», έγραψαν οι ερευνητές του OIES.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές LNG spot της Ασίας για παράδοση Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 1% στα 38 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), δήλωσαν στο Reuters πηγές του κλάδου. Ο κινεζικός κολοσσός CNOOC φέρεται να αγόρασε τέσσερα με έξι φορτία LNG για παράδοση το επόμενο έτος, σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές spot φέτος.

Εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης ζήτησης από την Ασία, το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Η ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ανώτατο όριο θα ανασταλεί εάν οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών.

«Ο αποκλεισμός των συμβάσεων της επόμενης ημέρας και των συμβάσεων εντός της ημέρας από τον μηχανισμό θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράσουν το φυσικό αέριο που χρειάζονται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα εξακολουθούσε να αφήνει τους καταναλωτές εκτεθειμένους σε αυξήσεις τιμών», δήλωσε ο Jacob Mandel, Senior Associate για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας στην Aurora Energy Research.

«Και θα μπορούσε να εμποδίσει τους εισαγωγείς να αποκτήσουν φυσικό αέριο που πρέπει να αγοραστεί εκ των προτέρων, όπως τα φορτία LNG που έχουν διατηρήσει την Ευρώπη καλά εφοδιασμένη μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα».

www.worldenergynews.gr