Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Σοβαρή πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για το πλαφόν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας – Παραπέμπεται στο επόμενο συμβούλιο ενώ θα συζητηθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής

Παρότι υπήρξαν εργώδεις προσπάθειες και σημειώθηκε πρόοδος, το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. έληξε χωρίς απόφαση για τη λήψη μέτρων ελέγχου των τιμών αερίου, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα για την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.


Πηγές πάντως των Βρυξελλών θεωρούν βέβαιο ότι το θέμα του πλαφόν και των σχετικών μηχανισμών θα συζητηθεί σε πολιτικό (και όχι τεχνικό) επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, εάν εκεί υπάρξει συμφωνία, θα κληθούν οι Υπουργοί να καταλήξουν στην τελική φόρμουλα κατά το Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκε εκτεταμένα η πρόταση τριών σημείων στην οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα 15 χώρες με πρωτοβουλία της χώρας μας, ενώ η Τσεχική προεδρία «βελτίωσε» την πρόταση της Κομισιόν, κατεβάζοντας το όριο ενός πιθανού πλαφόν στα 200 ευρώ/MWh.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν στο μηχανισμό αναστολής του πλαφόν, εάν βεβαίως αποφασιστεί τέτοιο μέτρο. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο με την τιμή του πλαφόν, θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σήμερα», επεσήμανε ο Χάμπεκ μετά την πολύωρη συνάντηση.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχει σύγκλιση κατά 90-95% αλλά «τα μεγάλα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί».

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ εξελίχθηκε νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα με σκοπό την εξεύρεση Συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν. Εκτός του Έλληνα Υπουργού  μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST. 

Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ). Συγκεκριμένα στη διαβούλευση μαζί με τον Έλληνα υπουργό ήταν οι υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας. Σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Τα τρία σημεία που προτάθηκαν από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τελικά συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν είναι:
1.      ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
2.      το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
3.      να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία. 

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.