Η τοπική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Jadwa Investment πωλεί 50 εκατομμύρια μετοχές της Luberef, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, προς 91 έως 99 ριάλια ανά τεμάχιο, σύμφωνα με ανακοίνωση. Αυτό θα αποτιμήσει την αξία του διυλιστηρίου έως και 16,7 δισεκατομμύρια ριάλ.
Η Luberef, με δραστηριότητες στις βιομηχανικές πόλεις Τζέντα και Γιανμπού, ανήκει κατά 70% στη Saudi Aramco, ενώ το υπόλοιπο κατέχει η Jadwa, η οποία πωλεί ολόκληρο το μερίδιο που απέκτησε το 2007 από την Exxon Mobil Corp. Οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για τις μετοχές έως τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ οι μικροεπενδυτές μπορούν να εγγραφούν από τις 14 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Η τελική τιμή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Η Luberef γίνεται η πιο πρόσφατη ΑΜΚ αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στον Κόλπο, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε φωτεινό σημείο για εισαγωγές σε σχέση με ένα ζοφερό μακροοικονομικό σκηνικό αλλού, όπου κυριαρχούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό και η αύξηση των επιτοκίων. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν ωφελήσει τις οικονομίες, τις αγορές και τους ισολογισμούς των εταιρειών του Κόλπου, συμβάλλοντας στην αύξηση των εισαγωγών.
Οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή έχουν συγκεντρώσει 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2022, ποσό που θα αποτελούσε ρεκόρ για ένα έτος, αν δεν υπήρχε το 2019, όταν η Aramco πραγματοποίησε την ΑΜΚ ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, ενώ η ζήτηση των επενδυτών για νέες εισαγωγές έχει διατηρηθεί, οι επιδόσεις μετά την αγορά ήταν ασθενέστερες, καθώς οι περιφερειακοί δείκτες μετοχών έχουν απομακρυνθεί από τα προηγούμενα υψηλά τους, παρακολουθώντας την πτώση του πετρελαίου.
Η Luberef λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις παραγωγής στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, παράγοντας διάφορα βασικά έλαια και υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλτου, του ναυτικού βαρέος μαζούτ και της νάφθας. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία και ευρύτερα στην Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη. Η εταιρεία δήλωσε ότι η ζήτηση για βασικά έλαια παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεταξύ 2022 και 2030.
(capital.gr)