Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Τα μηνύματα Μυτιληναίου και η δύσκολη εξίσωση για το ρεύμα της βιομηχανίας - Πόσο κοντά έρχονται τα PPAs

Δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά που έκανε ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος ο οποίος κατά την παρουσίαση του εταιρικού μετασχηματισμού της εταιρείας μίλησε για το θέμα της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον. 




Όπως είπε του χρόνου λήγει η σύμβαση με τη ΔΕΗ και αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ δύσκολες συζητήσεις για τη νέα σύμβαση. Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία δεν πρόκειται να είναι καθόλου εύκολη και θα πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά προβλήματα. 

Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ήδη το πρόβλημα για άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι ήδη οξύτατο. Πρόκειται για βιομηχανίες των οποίων η σύμβαση με τη ΔΕΗ λήγει στο τέλος του έτους και οι οποίες βρίσκονται στην κυριολεξία ξεκρέμαστες ενόψει της νέας χρονιάς. Και αυτό διότι στις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει με τη ΔΕΗ διαπιστώνεται αδιέξοδο, με δεδομένο ότι η εταιρεία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να επωμιστεί οποιοδήποτε βάρος, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες και το ισχύον μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς που αφαιρεί από τους παραγωγούς τα όποια περιθώρια κέρδους υπάρχουν, μεταφέροντας τα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών. Υπό το πρίσμα αυτό η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να κάνει παρόμοια νέα συμβόλαια με τα ισχύοντα για τις βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή το αδιέξοδο εντείνεται εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει για το θέμα του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, το οποίο ουσιαστικά εμποδίζει τη σύναψη πράσινων διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανιών. Οι διμερείς συμβάσεις αποτελούν μια εφικτή λύση η οποία θα έδινε απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της ανταγωνιστικής ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, ωστόσο λόγω του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά επί της ουσίας δεν μπορούν να εφαρμοστούν. 

Οπότε οι εφικτές λύσεις στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, και μάλιστα υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου που περνά είναι είτε να υπάρξει κάποιου είδους επιδότηση του κόστους ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία ώστε τα τιμολόγια να καταστούν βιώσιμα και ανταγωνιστικά είτε να δοθεί άμεση λύση στο θέμα των διμερών συμβολαίων ώστε να μπορέσει η βιομηχανία να βρει μια βιώσιμη εναλλακτική. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει γίνει κοινωνός των έντονων ανησυχιών της βιομηχανίας τόσο μέσω των επίσημων παρεμβάσεων της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) όσο και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας με το γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το μηχανισμό ανάκτηση εσόδων, δηλαδή το περίφημο πλαφόν στη χονδρεμπορική, τα έσοδα των νέων έργων ΑΠΕ που πρόκειται να μπουν σε λειτουργία. Εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, την οποία έχει ζητήσει και η ΕΒΙΚΕΝ, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη πράσινων διμερών συμβάσεων με τη βιομηχανία.