Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Υπουργός Οικονομίας Ρωσίας: Είμαστε και θα παραμείνουμε από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου

«Η Ρωσία είναι μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και θα συνεχίσει να είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.


Σχολιάζοντας την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές πετρελαίου, ο Υπουργός ανέφερε: «Οι τιμές καθορίζονται στη βάση των θεμελιωδών της αγοράς και όχι στη βάση πλαφόν, περιορισμών οι οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της τιμολόγησης της αγοράς».

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου μέσω θαλάσσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ, η G7 καθώς και η Αυστραλία συμφώνησαν σε πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσης στα 60 δολάρια το βαρέλι. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν στις εταιρείες τους να προσφέρουν μεταφορικές, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες σε τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Ρωσία σε τιμή μεγαλύτερη της τιμής που συμφωνήθηκε.

Στις 27 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σε αντιστάθμιση του πλαφόν που επέβαλε η Δύση στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με αυτό απαγορεύονται οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στις χώρες που εφαρμόζουν τους περιορισμούς της Δύσης, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2023. Το προεδρικό διάταγμα τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 με διάρκεια έως την 1η Ιουλίου 2023.