Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Motor Oil: Η είσοδος στον MSCI και τα υψηλά περιθώρια διύλισης

Τον Νοέμβριο του 2020 η Motor Oil είδε την έξοδο από το MSCI Standard Index και την εισαγωγή της στο MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης). 






Πόσο πιθανό είναι τον Φεβρουάριο του 2023 να κερδίσει εκ νέου το εισιτήριο για την εισαγωγή της στην Champion League των δεικτών και να γίνει η 10η εταιρεία του δείκτη; Μόλις 20 εργάσιμες ημέρες έχουμε για να αρχίσει να μετράει αντίστροφα η περίοδος (18-31 Ιανουαρίου 2023) που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο οίκος MSCI για να δώσει το εισιτήριο για τη εισαγωγή ή όχι στον δείκτη.

Ζήτηση προϊόντων διύλισης και τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτωτική πορεία εδώ και μερικές εβδομάδες, ευρισκόμενες κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει τη ροή περισσότερου ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές με την προϋπόθεση της χαμηλής τιμής. Επιπλέον, το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισχύ, ενώ για τα διυλισμένα προϊόντα έχει πάρει διορία μέχρι τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, η ζήτηση για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης συνήθως μειώνεται αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς αναμένεται η αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Η ζήτηση γενικά είναι αισθητά χαμηλότερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, τα διυλιστήρια λειτουργούν σε υψηλά ποσοστά της δυναμικότητάς τους, αποδεικνύοντας έτσι την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα τους. Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για μεγάλο μέρος και το 2023, ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία των διυλιστηρίων παρά το γεγονός ότι η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει ή θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις αγορές πετρελαίου έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων από ό,τι στην τιμή του αργού πετρελαίου. Τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να ομαλοποιηθούν, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ανταποκριθεί η πλευρά της προσφοράς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης EV/EBITDA για τη Motor Oil διαμορφώνεται στο 2,5 (2022Ε), μία από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις ιστορικά, πράγμα το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθεί σημαντικά το 2023, αλλά από το 2024. Το 2022 αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο, ωστόσο τα "απόνερα" φαίνεται να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα και την κερδοφορία του 2023! 

MSCI, απόδοση μετοχής και μερισματική απόδοση

Ο οίκος MSCI για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει ανακοινώσει ότι οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις θα είναι διευρυμένες και θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις εξαμηνιαίες. Αυτό σημαίνει ότι η Motor Oil έχει βάσιμες ελπίδες να συμπεριληφθεί στον MSCI Standard Index στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στην εξαμηνιαία αναθεώρηση (Νοέμβριος 2020) η Motor Oil διεγράφη από τον Standard Index.

Με βάση την αναθεώρηση του Νοεμβρίου 2022 και την εισαγωγή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η Motor Oil δείχνει να τηρεί τα όρια τόσο της συνολικής όσο και της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, η υψηλότερη συνολική κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το κρίσιμο δεκαήμερο που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο οίκος MSCI ήταν 2,18 δισ. ευρώ, με μέση ισοτιμία δολαρίου 0,99 ευρώ/δολ. Άρα, λοιπόν, εφόσον η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Motor Oil είναι 2,34 δισ. ευρώ με ισοτιμία 1,05 ευρώ/δολ., φαίνεται να μην έχει πρόβλημα στο ζήτημα της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Motor Oil είναι περί τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι δείκτες MSCI World και Developed έχουν κινηθεί ανοδικά μόλις 2%-3%, ανεβάζοντας αντίστοιχα το όριο για την εισαγωγή στον δείκτη. Έτσι, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2023 αργά το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης, ενώ οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2022.

Καταλήγοντας, η μετοχή της Motor Oil (απόδοση μετοχής +43%) τις τελευταίες 52 εβδομάδες υπεραποδίδει περί το 40% σε σχέση με τον FTSE Large Cap (+2,5%), καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα τόσο του 6μήνου όσο και 9μήνου ήταν υψηλότερα και των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Να σημειωθεί ότι η μετοχή έρχεται δεύτερη σε απόδοση ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap για το 2022! Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η πανδημία συρρίκνωσε προσωρινά τη μερισματική της απόδοση, η μέση μερισματική απόδοση για την τελευταία 20ετία κυμαίνεται υψηλότερα του 6%, πράγμα το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και το 2023!

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 31 Αυγούστου 2018, που εισήχθη στον MSCI Standard, η Motor Oil είχε τιμή 20,3 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, που διεγράφη η Motor Oil από τον MSCI Standard Index, η τιμή της μετοχής ήταν περί τα 8,8 ευρώ! Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ξεπεράσει τα 21 ευρώ!

ΑΔΜΗΕ: Αναμένοντας μια υψηλότερη μερισματική απόδοση 

Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του ομίλου ΑΔΜΗΕ στο 9μηνο 2022 ανήλθαν στα 211 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 1,1%, έναντι 213,3 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2021, ενώ τα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν κατά 1,7%, σε 143,7 εκατ. ευρώ, έναντι 146,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα συγκρίσιμα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 138,3 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένα 5,5% σε σχέση με το 9μηνο του 2021. Τα συγκρίσιμα ενοποιημένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 37,4 εκατ. ευρώ, έναντι 47,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2021, εξαιρώντας την έκτακτη θετική επίδραση του φόρου το προηγούμενο έτος, ήτοι συρρίκνωση 21,5%. 

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στον όμιλο ΑΔΜΗΕ, από τα οποία η εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εισπράττει το ποσοστό της ως μερίδιο συμμετοχής από επενδύσεις με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Έτσι, τα κέρδη EBITDA που αφορούν την εισηγμένη ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ, όσο και τα καθαρά κέρδη, έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση, "με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα του Ομίλου και της συγγενούς εταιρείας από τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω της COVID-19 και της κρίσης στην Ουκρανία".

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει καταβληθεί προμέρισμα ανά μετοχή 0,068 ευρώ που αφορά τη χρήση 2022, διαμορφώνοντας μερισματική απόδοση 3,6% με βάση την τιμή της μετοχής προ της αποκοπής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού διαθέτουν ισχυρότερες μερισματικές αποδόσεις, πράγμα το οποίο ο όμιλος ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι θα πετύχει αφού ολοκληρωθεί μέρος από τις πολύ σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί. Να σημειώσουμε ότι η ενσωμάτωση σε ένα χαρτοφυλάκιο μιας τέτοιου είδους μετοχής πραγματοποιείται κυρίως για τη μερισματική απόδοση και όχι για την κεφαλαιακή. Τέλος, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα έσοδά του προέρχονται από την απόδοση του ενεργητικού του (RAB), αφού όμως δώσει την έγκριση των παραμέτρων η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). 

Lamda Development: Συνεχίζει να διευρύνεται η έκπτωση σε σχέση με τη μετοχή

Η Lamda Development δημοσίευσε καθαρή ζημία 55 εκατ. ευρώ, επηρεασμένη από τις δαπάνες που σχετίζονται με το έργο του Ελληνικού ύψους 36,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση παρουσίασε καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσοστό πληρότητας των εμπορικών κέντρων παρέμεινε στο 99%. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών μειώθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε κατά 39% σε σχέση με το 2019.

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του Ελληνικού ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των Malls ανήλθε σε 1,002 δισ. ευρώ μετά την ενοποίηση του Designer Outlet Athens (πρώην McArthurGlen Athens). Η καθαρή αξία ενεργητικού στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε σε 1,32 δισ. ευρώ ή 7,60 ευρώ ανά μετοχή, 3% χαμηλότερη (-3,0%) σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διευρύνθηκε περαιτέρω η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύεται η μετοχή σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού, καθώς προσέγγισε το -28%, έναντι -9,4% που ήταν στο τέλος του 2021. Η έκπτωση διευρύνεται παρά το γεγονός ότι το έργο στο Ελληνικό προχωράει και θα ήταν φρόνιμο η έκπτωση να συρρικνώνεται αντί να διευρύνεται, καθώς, όσο περνάει ο χρόνος, θα αποτυπώνεται περαιτέρω στα μεγέθη της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ομίλου από μισθώματα είναι στην πλειονότητά τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), προστατεύοντας έτσι την εταιρεία. Η εν λόγω ρήτρα αναπροσαρμογής μεταφράζεται σε περιθώριο που ανέρχεται περίπου σε 1,5%-2% πλέον της μεταβολής του επίσημου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ).

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, ο όμιλος δεν έχει συμφωνημένες-συμβασιοποιημένες τελικές τιμές πώλησης για τη μεγάλη πλειονότητα των έργων και αναπτύξεων που περιλαμβάνονται στο έργο του Ελληνικού. Το γεγονός αυτό παρέχει στον όμιλο τη δυνατότητα να μετακυλίσει στους αντισυμβαλλόμενους μέρος ή ολόκληρο από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας που παρατηρείται στην αγορά. 

Ατζέντα (20/12/2022 - 25/12/2022)

Σε εορταστικό κλίμα η εβδομάδα

Στο εσωτερικό, σήμερα αναμένουμε τις έκτακτες γ.σ. των Intracom (κύρια θέματα η τροποποίηση του καταστατικού και τη εκλογή νέου δ.σ.) και Space Hellas (κύριο θέμα η αγορά ιδίων μετοχών). Επίσης, σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εξέλιξη κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Οκτώβριο, πράγμα το οποίο θα μας δείξει πώς κινήθηκε ο τουρισμός προς τη λήξη της σεζόν. Την Τετάρτη η Attica Bank αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2022, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Οκτώβριο. Την Πέμπτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Λιβάνης, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Οκτώβριο. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Οκτώβριο, δίνοντας ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Στο επίκεντρο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται στη Γερμανία ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Νοέμβριο, ενώ το απόγευμα οι άδειες οικοδομής για τον ίδιο μήνα στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη το απόγευμα δημοσιεύεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Νοέμβριο. Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ. Την Παρασκευή η αγορά της Μεγ. Βρετανίας θα κλείσει νωρίτερα λόγω προπαραμονής Χριστουγέννων. Ωστόσο τα μακροοικονομικά νέα στις ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Ξεχωρίζουν ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Νοέμβριο, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE), οι πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες από το Πανεπιστήμιο του Michigan για τον Δεκέμβριο και, τέλος, οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον Νοέμβριο.

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

(Κεφάλαιο)