Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Τι λένε δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα για το ενεργειακό κόστος και το πως επηρεάζει τις δραστηριότητές τους

Το Χρηματιστήριο Αθηνών απηύθυνε πρόσφατα συγκεκριμένη ερώτηση στις εισηγμένες αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και το πως επηρεάζονται από τις φετινές γεωπολιτικές εξελίξεις.


Αρκετές επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα τοποθετήθηκαν με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου στο πως βλέπουν την κρίση και τι ενέργειες υιοθετούν για να ξεπεράσουν το δύσκολο αυτό σκόπελο. Κοινός τόπος είναι ότι τα οικονομικά τους έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όπως και τα επίπεδα παραγωγής σε πολλές περιπτώσεις.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις δέκα εξ αυτών:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.

​Η αύξηση και οι διακυμάνσεις του κόστους ενέργειας και λοιπών συναφών κοστών έχει επηρεάσει τα βασικά οικονομικά της μεγέθη. Η διαφαινόμενη διακύμανση αυτών των κοστών το προσεχές διάστημα αναμένεται να έχει επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Η διοίκηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιήσει την επίπτωση αύτη. Επίσης, συνεχίζοντας την υπεύθυνη στάση απέναντι στην πανδημία παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων και εφαρμόζει πλήρως τις οδηγίες τους προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και των προμηθευτών της. Επιπροσθέτως, αναπροσαρμόζει τα βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά της πλάνα απεικονίζοντας στις οικονομικές της καταστάσεις τις πιθανές επιπτώσεις από αυτές τις αναπροσαρμογές. Τέλος, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ / τουρκικής λίρας αφού λόγω της θυγατρικής της στην γειτονική χώρα είναι εκτεθειμένη σε πιθανούς συναλλαγματικούς κινδύνους.

Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία

​Η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζει άμεσα το κόστος παραγωγής των προϊόντων τόσο του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, όσο και του κλάδου της ενέργειας. Λόγω της έντονης μεταβλητότητας που υπάρχει στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των πετρελαιοειδών δεν μπορεί να προσδιορισθεί η επίπτωση στην διαμόρφωση του κόστους των πρώτων υλών και στο τελικό κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Η διοίκηση συνεχίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κινήσεων για να αντισταθμίσει τυχόν περαιτέρω αύξηση στις τιμές της ενέργειας, συνεχίζοντας παράλληλα την στρατηγική μείωσης – εξοικονόμησης ενέργειας όπως και τα προηγούμενα έτη. Η επίδραση του αυξημένου κόστους ενέργειας θα εξαρτηθεί επίσης και από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας τόσο για το ενεργειακό κόστος, όσο και για την στήριξη του τομέα παραγωγής.

Ικτίνος

Tη δεδομένη χρονική στιγμή καλούμαστε να διαχειριστούμε, εκτός από τα κατάλοιπα που άφησε η πανδημία, μια νέα κρίση, την ενεργειακή. Ζούμε σε μια εποχή πολύ έντονων διακυμάνσεων και πολλαπλών προβλημάτων που επηρεάζουν κάθε είδους επιχείρηση. Οι νέες αυξήσεις σε ηλεκτρικό και πετρέλαιο, παράγοντες που πρόσφατα έχουν αναδειχθεί εντονότερα λόγω των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία έχουν αυξήσει το λειτουργικό κόστος της εταιρείας κατά 10%.

Παράλληλα με τις αυξήσεις ενέργειας, οι μεγάλες και απότομες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών άνω του 15% επιφέρουν πολλαπλασιασμό του κόστους παραγωγής μας συρρικνώνοντας περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους μας. Επίσης, εντός του 2022 προστέθηκαν οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο τον έμμεσο έλεγχο της εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, οξύνονται με αφορμή τους περιορισμούς στην Κίνα λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και διαταράσσουν την ομαλή ροή των εμπορικών συναλλαγών με τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων μας και με υπέρογκες αυξήσεις των θαλασσίων μεταφορών. Επιπλέον, το lock down της αγοράς της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς ελληνικών μαρμάρων έχει επηρεάσει αρνητικά το κύκλο εργασιών της εταιρείας, αφού στο πρώτο ενιάμηνο του 2022, η συμμετοχή των πωλήσεών μας προς την Κίνα στις συνολικές μας πωλήσεις περιορίστηκε μόλις στο 30% του κύκλου εργασιών μας, από 60% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2021. Η εταιρεία έχει ήδη καλύψει μέρος της απώλειας πωλήσεων στην Κίνα με άνοιγμα άλλων αγορών, όπως για παράδειγμα Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, που απορροφούν ογκομάρμαρα χαμηλότερης ποιότητας.

Όλες οι παραπάνω γεωπολιτικές και κοινωνικές αναταραχές είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας στο ενιάμηνο του 2022.

ΦΙΕΡΑΤΕΞ

Η ενεργειακή κρίση και οι ευρύτερες επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής επιδείνωσαν τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν είτε από το δίκτυο των προμηθειών, είτε από αυτό της προώθησης των προϊόντων της Εταιρίας. Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα ανάσχεσης του ρυθμού μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εξ αιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των γενικότερων πληθωριστικών πιέσεων που ασκούν στην παγκόσμια οικονομία η αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας COVID-19 και των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία είναι μεγάλη. Η εταιρία προχώρησε σε περιορισμένη αύξηση του τιμοκαταλόγου των προϊόντων της θέλοντας αφενός να μην μεταφέρει στην αγορά την σημαντικότατη αύξηση του κόστους και αφετέρου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Παράλληλα προχώρησε σε αλλαγή του βασικού καυσίμου στο εργοστάσιο, από φυσικό αέριο σε υγραέριο (LPG) που είναι σημαντικά πιο οικονομικό.

Δαιος Πλαστικά

Σε επίπεδο ζήτησης και στην εν γένει δραστηριότητα του παραγωγικού τομέα δεν υφίστανται επιπτώσεις από την πανδημία και τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. Αντίθετα, η ενεργειακή κρίση προκαλεί προβλήματα στον κλάδο των πλαστικών, όπως συνεχείς ελλείψεις σε πρώτες ύλες (παγκόσμιο φαινόμενο) και, κατ’ επέκταση, αυξήσεις των τιμών τους με διόγκωση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους

Ελαστρον

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην αγορά των χαλυβουργικών προϊόντων, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας και η έλλειψη παραδόσεων χαλυβουργικών προϊόντων που παρατηρήθηκε στην αγορά από τις χώρες αυτές, οδήγησε σε σημαντική άνοδο του κόστους εμπορευμάτων και Ά υλών η οποία κορυφώθηκε στα μέσα περίπου του 2ου τριμήνου. Η αύξηση ωστόσο του κόστους σε σημαντικούς κλάδους απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων και κυρίως αυτούς των κατασκευών και της βιομηχανικής παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους δανεισμού, επιβράδυνε τον ρυθμό ζήτησης και κατανάλωσης χαλυβουργικών ειδών και οδήγησε σε μείωση των τιμών των Ά υλών, αντανακλώντας την διστακτικότητα των τελικών χρηστών στην απορρόφηση μεγαλύτερων αυξήσεων κόστους. Στο πλαίσιο αυτό η ζήτηση στον χαλυβουργικό τομέα του ομίλου σημείωσε μικρή κάμψη, ενώ η περαιτέρω μείωση των τιμών των Ά υλών διεθνώς και κατά το 3ο τρίμηνο επηρέασε πτωτικά τις τιμές πώλησης περιορίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου.

Ε.Παϊρης ΑΒΕΕ

Από τις αρχές του 2021 και σε συνέχεια μέχρι και την τρέχουσα περίοδο, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η Εταιρία, καθώς και του κόστους των μεταφορικών από τις χώρες του εξωτερικού. Επίσης από τις αρχές του 2022 έχει επέλθει σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας για την Εταιρία και τον Όμιλο. Η Διοίκηση της Εταιρίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διαχειριστεί την απότομη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, ώστε περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες στα Αποτελέσματα της, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της, με διεύρυνση του μεριδίου αγοράς. Τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα στην Ουκρανία πού έλαβαν χώρα στις αρχές του 2022, επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τις οικονομικές εξελίξεις γενικότερα. Δεν υπάρχει έκθεση του Ομίλου με τα εμπλεκόμενα μέρη (Ρωσία – Ουκρανία), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άμεση επίδραση από τις τελευταίες εξελίξεις. Οποιαδήποτε επίδραση είναι μόνο έμμεση και σχετίζεται με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο Όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την κρίση στην Ουκρανία και σχεδιάζει ανάλογα.

Κρι-Κρι

Η τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιδρά πολυεπίπεδα στην κοστολογική βάση της Εταιρείας. Καταρχήν, με άμεσο τρόπο, αυξάνοντας το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία. Στο εννιάμηνο 2022, οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 4,3% του κύκλου εργασιών των δαπανών, έναντι 1,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη, με έμμεσο τρόπο, επηρεάζει αυξητικά τα κόστη μεταφορών και διανομής. Στο εννιάμηνο 2022, οι δαπάνες αυτές αποτέλεσαν περίπου το 4,9% του κύκλου εργασιών, έναντι 4,5% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση και συντήρηση έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση μας, παρατηρείται σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής του νωπού γάλακτος, και επακόλουθα και της τιμής του. Αυτό εξηγείται από την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων που επηρέασε το κόστος αγροτικής παραγωγής ζωοτροφών. Επίσης, οι τιμές του πλαστικού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό συσκευασίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να περιορίσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επιδρώντας στις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Για τον κίνδυνο περιορισμού της παροχής ενέργειας, ως συνέπεια της Ουκρανικής κρίσης, η Εταιρεία έχει λάβει τα εξής μέτρα: απόκτηση εναλλακτικού λέβητα που λειτουργεί με πετρέλαιο diesel για την υποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου, χρήση του βιοαερίου που παράγεται από τα λύματα του εργοστασίου για τη μερική υποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου καθώς και αίτηση προς τη ΡΑΕ για την ένταξη του εργοστασίου στον κατάλογο «σημαντικών βιομη-χανιών», που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί γεωμετρικά , ότι είναι αδύνατη μια ασφαλής πρόβλεψη για την τιμή της κιλοβατώρας μεσοπρόθεσμα, ότι υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού και ότι η εταιρεία ήδη διαθέτει υψηλού κόστους αποθέματα στις αποθήκες της , είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί η πορεία των αποτελεσμάτων τόσο κατά το δ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, όσο και για το α εξάμηνο τη χρήσης 2023.

Η Διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προσαρμόζει το λειτουργικό της πλάνο και είναι έτοιμη να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία της βιωσιμότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον οι συνθήκες δεν βελτιωθούν , ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγικής της δραστηριότητας ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω συσσώρευση αποθεμάτων υψηλού κόστους.

Επίλεκτος

Η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζει άμεσα το κόστος παραγωγής των προϊόντων τόσο του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, όσο και του κλάδου της ενέργειας.
Λόγω της έντονης μεταβλητότητας που υπάρχει στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των πετρελαιοειδών δεν μπορεί να προσδιορισθεί η επίπτωση στην διαμόρφωση του κόστους των πρώτων υλών και στο τελικό κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Η διοίκηση συνεχίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κινήσεων για να αντισταθμίσει τυχόν περαιτέρω αύξηση στις τιμές της ενέργειας, συνεχίζοντας παράλληλα την στρατηγική μείωσης – εξοικονόμησης ενέργειας όπως και τα προηγούμενα έτη.

Η επίδραση του αυξημένου κόστους ενέργειας θα εξαρτηθεί επίσης και από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας τόσο για το ενεργειακό κόστος, όσο και για την στήριξη του τομέα παραγωγής.

Ο Όμιλος και η Εταιρεία, δεν έχουν άμεση σχέση με τις εμπλεκόμενες στην Ουκρανική σύγκρουση χώρες, ως εκ τούτου ουδεμία ουσιώδης επίδραση υφίσταται στις δραστηριότητες, τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας. Οποιαδήποτε επίδραση είναι μόνο έμμεση και σχετίζεται με το υψηλό ενεργειακό κόστος, με αποτέλεσμα τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την επίδραση γενικότερα στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.