Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

TotalEnergies: Λιγότερο ελκυστική η αγορά ΑΠΕ της Γαλλίας

Η αργή αδειοδότηση καθώς και το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια πωλείται στην κυβέρνηση και όχι απευθείας στους πελάτες, καθιστούν τη Γαλλία λιγότερο ελκυστική αγορά για επενδύσεις σε ΑΠΕ, τόνισε η Διευθύντρια της TotalEnergies στη χώρα.

«Υπάρχουν χώρες στις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι στη Γαλλία, είτε πρόκειται για υπεράκτια αιολική, είτε για χερσαία αιολική, είτε για ηλιακή ενέργεια», δήλωσε η Isabelle Patrier.

«Ο νόμος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Γαλλίας για την περίοδο 2019-2023 προέβλεπε διαγωνισμούς αιολικών 3,7 γιγαβάτ. Αυτό δεν επιτεύχθηκε. Επομένως, υπάρχει μια πρόκληση όσον αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης - και για εμάς, οι στόχοι μας πρέπει να επιτευχθούν», πρόσθεσε.

Η χώρα έχει θέσει ως στόχο να αναπτύξει 45 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών σε λειτουργία έως το 2050. Μέχρι στιγμής σε λειτουργία έχουν τεθεί μόλις 970 μεγαβάτ, με τις προσφορές να διαρκούν κατά μέσο όρο από 2,5 έως 3 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση παροτρύνει τον όμιλο να παραμείνει στη χώρα, εν μέσω συνομιλιών για εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. «Η Γαλλία στηρίζει τις εταιρείες που πιστεύουν στη χώρα», τόνισε πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος.