Τρίτη 28 Μαΐου 2024

9ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση: Εστιάζοντας στο παρόν και το μέλλον της ενεργειακής αγοράς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβασημε τίτλο “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), στις 22 – 24 Μαΐου 2024, στο Maroussi Plaza Centre, στην Αθήνα.

Για ακόμη μία χρονιά, το Συμπόσιο λειτούργησε ως πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και φιλοξένησε σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, και της βιομηχανίας, με ενδιαφέρουσες και άκρως ενημερωτικές συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της αγοράς και του ενεργειακού συστήματος, αλλά και για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα σύνθετο και ταυτόχρονα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε σε κρίσιμα ζητήματα του ενεργειακού τομέα και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως τα ρυθμιστικά πλαίσια για μια βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική, οι εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κλιματική ανθεκτικότητα, η ενεργειακή ασφάλεια στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η εξέλιξη των διασυνδέσεων, καθώς και η απανθρακοποίηση των νησιών και η πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διοργανώθηκαν 4 side events – τα workshops IANOS και CHESS, τα Academic Paper Sessions και για πρώτη φορά φέτος το Innovation Energy Day, στόχος του οποίου ήταν να αναδειχθεί η καινοτομία στο χώρο της ενέργειας, με παρουσιάσεις επιστημονικών άρθρων και ερευνών, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε start-up εταιρίες, spin-offs, innovation hubs αλλά και σε διακεκριμένους ακαδημαϊκούς του χώρου της ενέργειας.

Βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι πως η ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητο να αποκτήσει μία νέα δομή, στην οποία ισχυρό ρόλο θα έχουν η αποθήκευση ενέργειας, τα δίκτυα και οι νέες διασυνδέσεις, που, με τη σειρά τους, θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα συνεισφέρουν στην ομαλή διείσδυση των όλο και αυξανόμενων ΑΠΕ και θα συμβάλλουν στην εξομάλυνση της καμπύλης προσφοράς και ζήτησης. 

Τέλος, στο πλαίσιο του Συμποσίου, έλαβε χώρα η βράβευση του Δρ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μακροχρόνια συμβολή του στη χάραξη οικονομικής πολιτικής για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Συμπόσιο διατήρησε το διεθνή, εξειδικευμένο, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, παρέχοντας στο κοινό που το παρακολούθησε με φυσική παρουσία ή μέσω livestreaming, εις βάθος ανάλυση των θεματικών που κάλυπταν ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα.

Πλήρη και ουσιαστική ανάλυση όλων των θεματικών που συζητήθηκαν θα περιλαμβάνεται στο Report του Συμποσίου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο το προσεχές διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές, τις θεματικές και την αναλυτική ατζέντα του 3ήμερου Συμποσίου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, πατώντας εδώ.

Για να δείτε τις εργασίες του Συμποσίου on-demand, ανά ημέρα, πατήστε εδώ.

Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την υποστήριξη των εταιρειών: