Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ποια δάνεια προχωρά για αναχρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους η Helleniq Energy

Κοντά σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους γραμμών ύψους 1 δις. που ωριμάζουν το 2025 βρίσκεται ο όμιλος της Helleniq Energy, με στόχο να μεταφερθεί η λήξη τους σε μεταγενέστερο χρόνο και να επιτευχθούν μειωμένα περιθώρια.  

Συγκεκριμένα από την αναχρηματοδότηση ο όμιλος αναμένει σημαντική μείωση των περιθωρίων, πιο περιορισμένη έκθεση στα βασικά επιτόκια καθώς το 50% του εταιρικού χρέους θα είναι με σταθερό επιτόκιο και επέκταση των ωριμάσεων του 2025 στη διετία 2027 – 2029 προσθέτοντας ένα ακόμη έτος στο συνολικό προφίλ του χρέους. 

Την ίδια στιγμή η Helleniq Energy εξετάζει τις επιλογές σε σχέση με το ευρωομόλογο που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, χωρίς ακόμη η διοίκηση να έχει ανοίξει τα χαρτιά της. 

Ήδη πάντως από τον περασμένο  Φεβρουάριο, ο Όμιλος προχώρησε στην επέκταση μιας ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής ύψους €200 εκατ. και αρχικής λήξης τον Φεβρουάριο 2024, για ένα έτος.

Ποια είναι όμως τα δάνεια του ομίλου που ωριμάζουν το επόμενο 12μηνο; Ανά τρίμηνο οι ωριμάνσεις των δανείων έχουν ως εξής:

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 λήγουν δύο δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ θυγατρικών ΑΠΕ του ομιλόυ. 

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λήγουν δάνεια ύψους 625 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα: λήγει το Ευρωομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ, ένα δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ της ΕΚΟ Βουλγαρία, καθώς και τρία ακόμη δάνεια ύψους 17 εκατ. θυγατρικών ΑΠΕ. 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 λήγουν δάνεια 142 εκατ. ευρώ: η ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή ύψους 140 εκατ. ευρώ καθώς και ένα ακόμη δάνειο 2 εκατ. ευρώ θυγατρικής ΑΠΕ

Δηλαδή στο προσεχές 12μηνο ο όμιλος έχει προς αναχρηματοδότηση συνολικές υποχρεώσεις ύψους 772 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η σημαντικότερη αφορά στο ευρωομόλογο των 600 εκατ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο.

(αναδημοσίευση από capital.gr)