Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

FuelsEurope: «Περισσότερο Από Ένα Μανιφέστο... Η Προσφορά της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Παραγωγής Καυσίμων στην ΕΕ»

Η FuelsEurope δημοσίευσε το οραματικό της σχέδιο ενόψει της επόμενης 5ετούς νομοθετικής περιόδου της ΕΕ, που αφορά στις χώρες-μέλη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους, όσον αφορά στην παροχή βιώσιμων, οικονομικά προσιτών και αξιόπιστων υγρών καυσίμων και προϊόντων για τη βιομηχανία.

Με το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ, η βιομηχανία θα μπορούσε να συμβάλει με ισχυρά επενδυτικά εργαλεία προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να εκπληρώσουν το στόχο του net zero, έως το 2050, να εξασφαλίσει ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας και να προωθήσει καινοτόμες λύσεις για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 και της ανανέωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής και του Σώματος των Επιτρόπων, η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής καυσίμων παρουσιάζει το όραμά της για το πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει το στόχο της πράσινης μετάβασης για το 2050.  

Εξίσου σημαντικό με την ευόδωση των κλιματικών πολιτικών για το 2050 είναι και η προώθηση πολιτικών που θα συμβάλουν ώστε να μπορέσει η κοινωνία των πολιτών να αντιμετωπίσει τις επόμενες κρίσεις που θα ξεσπάσουν, είτε πρόκειται για την επόμενη πανδημία, την επόμενη διεθνή σύγκρουση και όλες τις απρόβλεπτες παγκόσμιες κρίσεις που ελλοχεύουν.  

Να διασφαλίσει ακόμη, ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, όταν και όπου τη χρειάζονται, και ότι οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, οι δημόσιες μεταφορές και οι υπηρεσίες, βασίζονται σε αδιάλειπτη - και οικονομικά προσιτή - παροχή ενέργειας. Η οικονομία της ΕΕ πρέπει να στηριχθεί σε μια διεθνώς ανταγωνιστική, καινοτόμο, βιώσιμη βιομηχανία και να δημιουργήσει πλούτο, να προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας και να παρέχει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.  

Η Λιάνα Γούτα, Γενική Διευθύντρια της FuelsEurope, δήλωσε: "Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές καυσίμων μπορούν να προσφέρουν στην ΕΕ, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις της βιώσιμα, οικονομικά προσιτά και αξιόπιστα υγρά καύσιμα και προϊόντα. Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει το σωστό πλαίσιο πολιτικής, είμαστε έτοιμοι να μετασχηματίσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και να συμβάλουμε σημαντικά και να επενδύσουμε ώστε να καταστεί δυνατή η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η ασφαλής παροχή βιώσιμων και οικονομικά προσιτών ενέργεια, και καινοτόμο, βασισμένη στην ΕΕ, παγκοσμίως ανταγωνιστική βιομηχανία".  

Η κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα καύσιμα. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής καυσίμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης στην πορεία της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα, αντικαθιστώντας ορυκτά μόρια με ανανεώσιμα μόρια στα προϊόντα μας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων μας και επιτρέποντας την απαλλαγή από τον άνθρακα άλλων στρατηγικών βιομηχανιών.  

Η κα Γούτα υπογράμμισε: "Δεν πρόκειται απλώς για σχέδια: αναλαμβάνουμε ήδη δράση. Ορισμένα από τα συμβατικά μας διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε βιο-διυλιστήρια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με 100% βιώσιμη βιομάζα. Επιπλέον, άλλα διυλιστήρια συν-επεξεργάζονται ήδη ένα μείγμα ορυκτών πρώτων υλών και βιομάζας, με την τελευταία να επιτρέπει την αντικατάσταση της πρώτης ύλης πετρελαίου για τη σταδιακή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων τους. Και επίσης, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε άλλες εναλλακτικές καθαρές τεχνολογίες, όπως η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή η παραγωγή υδρογόνου".  

Η ΕΕ θα μπορούσε να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην καινοτομία για τα προηγμένα βιο-καύσιμα και τα συνθετικά καύσιμα, μια τεχνολογική τεχνογνωσία και ηγετική θέση που καθοδηγείται από τη βιομηχανία μας. Η Λιάνα Γούτα δήλωσε: "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΕ για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο των σχετικών κανονισμών, να προτείνουμε διορθωτικές ενέργειες και να ξεκλειδώσουμε τεχνολογικές και επενδυτικές δυναμικό". Η ίδια πρόσθεσε: "Για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην υλοποίηση της κλιματικής μετάβασης της ΕΕ, ζητάμε επειγόντως μια στρατηγική της ΕΕ για τη μετάβαση των υγρών καυσίμων και προϊόντων, ως μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου του επερχόμενου θεσμικού κύκλου της ΕΕ".

To energia.gr παραθέτει ολόκληρη την επιστολή της κας Γούτα:  

«Κυρίες και κύριοι, 

Φτάνουμε στο τέλος ενός έντονου θεσμικού κύκλου, ο οποίος έδωσε μια εξαιρετική αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης νέων κανονισμών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ να την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.  

Ως μια ευρωπαϊκή βιομηχανία, βαθιά εδραιωμένη στο ευρύτερο βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης, έχουμε συμβάλει ενεργά στον πολιτικό διάλογο. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μια αναδρομή στα όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα, αλλά και να εφαρμόσουμε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά του, καθώς και να αναλάβουμε δράσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και των κενών που εντοπίσαμε, καθώς και να προωθήσουμε τα διορθωτικά μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Fit for 55.  

Είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί σας το έργο που έχει επιτελέσει η βιομηχανία παραγωγής καυσίμων στο πλαίσιο αυτό και να μοιραστώ με το δικό μας "Περισσότερο από ένα μανιφέστο....αν προσφορά για την Ευρώπη".  

Πρόκειται πράγματι για κάτι περισσότερο από μανιφέστο, καθώς θέλουμε να περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος μας μπορεί να συμβάλει στην ευόδωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και να προσφέρει στην ΕΕ, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της, βιώσιμη, προσιτή και αξιόπιστη προμήθεια υγρών καυσίμων και προϊόντων για τη βιομηχανία. Μοιραζόμαστε το όραμά μας για το πώς μοιάζει η επιτυχία για την Ευρώπη, υποθέτω ένα όραμα κοινό για πολλών από εμάς. Πιστεύουμε ότι αποτελούμε μέρος της λύσης που θα συμβάλει στο να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει το στόχο της για το 2050 στόχους της.  

Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα καύσιμα και είμαστε έτοιμοι, με το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο, να συμβάλουμε σημαντικά και να επενδύσουμε στην ΕΕ, να εξασφαλίσουμε έναν ασφαλή και προσιτό εφοδιασμό με ενέργεια και να προωθήσουμε την καινοτόμο, παγκοσμίως ανταγωνιστική βιομηχανία με έδρα την ΕΕ. Αυτή η προσφορά δεν αφορά μόνο σε ωραία λόγια και σε ωραία σχέδια, αλλά και σε δράσεις που έχουμε ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουμε. Ορισμένα από τα συμβατικά μας διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε βιο-διυλιστήρια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με 100% βιώσιμη βιομάζα.  

Επιπλέον, άλλα διυλιστήρια συν-επεξεργάζονται ήδη ένα μείγμα ορυκτών και πρώτων υλών βιομάζας, με την τελευταία να επιτρέπει την αντικατάσταση της πρώτης ύλης πετρελαίου για τη σταδιακή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων τους. Και επίσης, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε άλλες εναλλακτικές καθαρές τεχνολογίες, όπως η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή η παραγωγή υδρογόνου. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων, της βιομηχανίας και των επενδυτών, γι' αυτό είμαστε και προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε μια στενή και συνεχή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.  

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση της ψηφιακής έκδοσης του "Περισσότερο από ένα μανιφέστο......μια προσφορά για την Ευρώπη", και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτή, στο εγγύς μέλλον.  

Με τους καλύτερους χαιρετισμούς, 

Λιάνα Γούτα, Γενική Διευθύντρια