Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Θεοδοσίου(ΕΧΧΟΝ) : Το φυσικό αέριο στο 50% του μείγματος και το 2050 - Στόχος γεώτρηση το 2026, προϋπόθεση η περιβαλλοντική άδεια

Με την απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση Νοτίως της Κρήτης να λαμβάνεται στο τέλος του 2024 η Exxon Mobile στοχεύει να μπουν τα γεωτρύπανα για έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή το 2026.



Αυτό είπε χθες ο κ
. Βαρνάβας Θεοδοσίου Γενικός Διευθυντής της Exxon- Mobil Κύπρου, στο East Mediterannean Gas Forum σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η αδειοδότηση της γεώτρησης που όπως είπε διαρκεί περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην Κύπρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συλλογή των τρισδιάστατων σεισμικών και την επόμενη περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν ώστε στο τέλος του 2024 να ληφθεί η απόφαση για το αν θα προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση.
Όπως είπε χθες ο κ. Θεοδοσίου από το 2024 ως το 2026 η EXXON Mobil έχει μισθώσει γεωτρύπανο προκειμένου να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις και σε άλλα σημεία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ( 2 οικόπεδα στην Κύπρο και 3 στην Αϊγυπτο), και στόχος είναι μέσα στο 2026 να γίνει και η γεώτρηση στην Ελλάδα.

Μια ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να λύσει η εταιρεία είναι να βρει λιμάνι κατάλληλο για υποστήριξη ερευνητικής γεώτρησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Και βέβαια όταν δοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο κίνδυνος καθυστερήσεων ελλοχεύει στην πιθανότητας κάποιας προσφυγής στο ΣτΕ.

Aύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 15%

Στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης έχουν χαραχτεί και παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil Helleniq Energy δύο blocks: η έκταση του block "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση του block "Δυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες περίπου 13.000 χιλιομέτρων και, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει γνωστές, έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο.

Ο κ. Θεοδοσίου, μίλησε χθες για το ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα και εκτίμησε ότι θα διατηρήσει τη θέση του και το 2050, αποτελώντας το 50% του ενεργειακού μίγματος. Όπως είπε τομέας των υδρογανανθράκων έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, είπε και τόνισε ότι πρέπει οι πολιτικές να ανταποκριθούν σε μια διπλή πρόκληση. Από τη μια να εξασφαλίζει ενέργεια που θα είναι αξιόπιστη, προσιτή και επαρκής και από την άλλη να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στην κλιματική ουδετερότητα.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ExxonMobil για την προσφορά και τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων το 2050, ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 25% που σημαίνει αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 15% καθώς η αύξηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα προσθέσει μεγαλύτερες ανάγκες από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, από τη μείωση που θα προέλθει από την αύξηση αποδοτικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είπε, είναι ανεξερεύνητη, και έχει δυνατότητες να δώσει νέα κοιτάσματα

www.worldenergynews.gr