Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Τζαννετάκης: Σημαντική βελτίωση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους για τα αποτελέσματα της Motor Oil - Οι εκτιμήσεις για Ελλάκτωρ

Σημαντική βελτίωση της απόδοσης της Motor Oil που σημειώνεται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης, ο οποίος μιλώντας χθες στους αναλυτές με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024, εξέφρασε την αισιοδοξία του ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες όπου όπως είπε, αναμένει σημαντική αύξηση των πωλήσεων καυσίμων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη ήταν το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του ομίλου, ενώ σημείωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Motor Oil θα πρέπει να αξιολογούνται σε επίπεδο εξαμήνου ή έτους λόγω της ρευστότητας της συγκεκριμένης αγοράς.

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν έχει την παραμικρή ανησυχία για τις εξελίξεις του επόμενους μήνες καθώς τα περιθώρια κέρδους παραμένουν σε καλά επίπεδα, η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου είναι ισχυρή, η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη. Προέβλεψε δε, σημαντική αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά καθώς αναμένεται μια ισχυρή τουριστική περίοδος.


Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τα EBITDA έκλεισαν στα 354 εκατ. ευρώ με απώλειες 11%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ήταν μειωμένα κατά 20%. Εντυπωσιακή αύξηση πάνω από 141% σημείωσαν οι επενδύσεις της Motor Oil και ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Ο όμιλος παρέμεινε εξαγωγικός και το πρώτο τρίμηνο του έτους με το 64% των πωλήσεων του να πραγματοποιείται σε ξένες αγορές. Το 29% των πωλήσεων του πραγματοποιήθηκε στην εσωτερική αγορά και περίπου 7% στους τομείς των αερομεταφορών και της ναυτιλίας στην Ελλάδα.


Διεύρυνση δραστηριοτήτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζαννετάκης στην εξαγορά της Ηλέκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ, η οποία όπως είπε συνδέεται άμεσα με την στρατηγική του ομίλου να διευρύνει τις δραστηριότητες του και να καταστεί ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην κυκλική οικονομία και τη διαχείριση ανανεώσιμων εναλλακτικών καυσίμων.

Μάλιστα υπογράμμισε τα εξαιρετικά αποτελέσματα, της πρώτης ανάλογης κίνησης που ήταν η εξαγορά της Θαλλής η οποία έχει σημαντικές αποδόσεις αλλά και μεγάλες προοπτικές. Η Ηλέκτωρ είναι πολύ μεγαλύτερη είπε χαρακτηριστικά αλλά απέφυγε να μιλήσει για αποδώσεις σημειώνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.


Οι θέσεις στην Ελλάκτωρ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Motor Oil για την Ελλάκτωρ στην οποία κατέχει το 29,87% είπε χαρακτηριστικά: «Πηγαίνουμε τα πράγματα βήμα – βήμα. Επί του παρόντος περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μεταξύ των μετόχων της Ελλάκτωρ όπως και με το call option της Reggeborgh. Επίσης πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την Ηλέκτωρ και αφού διανεμηθούν τα μερίσματα θα δούμε πως θα προχωρήσουμε στη συνέχεια». 

Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh διαθέτει στην Ελλάκτωρ Call option που μπορεί να ασκηθεί έως τις 5 Μαΐου του 2025 για το περίπου 15% (14,9343%) των δικαιωμάτων ψήφου, από τα . Το call option της Reggeborgh είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Motor Oil η οποία προέβλεπε τη δυνατότηταπιθανής μείωσης του ποσοστού της τελευταίας στο κεφάλαιο της Ελλάκτωρ.

Η Motor Oil έχει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) να ζητήσει από τη REGGEBORGH INVEST B.V να αγοράσει τις 26.000.000 μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε (7%). στην προσυμφωνημένη τιμή των Ευρώ 1,75  εντός χρονικής περιόδου από τις 6 Μαΐου 2024 και πριν τις 6 Μαΐου 2025, σύμφωνα με μεθύστερη τροποποίηση. Το βασικό ερώτημα είναι, τι θα γίνει με το υπόλοιπο πακέτο μετοχών και ποιές υπεραξίες μπορούν να καταγραφούν για τον όμιλο.

www.worldenergyneww.gr