Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Ινδία και Αίγυπτος κορυφαίοι προορισμοί για το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ινδία και η Αίγυπτος ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί για τις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές μαζούτ και vacuum gas oil (VGO) τον Απρίλιο, όπως αναφέρει το Reuters και δείχνουν στοιχεία του London Stock Exchange Group (LSEG).





Συνολικά, όπως αναφέρει η δημοσίευση, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μαζούτ και VGO μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 10%, σε περίπου 3,32 εκατ. τόνους. Η μείωση εκτιμάται ότι οφείλεται σε τεχνικές εργασίες για λόγους συντήρησης των διυλιστηρίων, εξαιτίας και των επιθέσεων με drone από την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023 και το μεγαλύτερο μέρος του μαζούτ και VGO της Ρωσίας ανακατευθύνθηκε σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία.

Τον Απρίλιο του 2024, οι αποστολές μαζούτ και VGO από ρωσικά λιμάνια στην Ινδία αυξήθηκαν σε 0,6 εκατ. μετρικούς τόνους από 0,4 εκατ. τόνους τον προηγούμενο μήνα.

Οι ρωσικές φορτώσεις μαζούτ προς την Κίνα μειώθηκαν τον περασμένο μήνα σε περίπου 450.000 τόνους από 660.000 τόνους τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG και τους υπολογισμούς του Reuters.

Οι προμήθειες μαζούτ στην Αίγυπτο αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε σχεδόν 0,5 εκατ. τόνους από 0,1 εκατ. τόνους τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου 300.000 τόνοι VGO και μαζούτ που φορτώθηκαν στα ρωσικά λιμάνια τον Απρίλιο μεταφορτώθηκαν από πλοίο σε πλοίο (ship to ship transfer) κοντά στην Ελλάδα και στη Μάλτα. Τα περισσότερα από αυτά τα φορτία καταλήγουν στην Ασία, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς στο Reuters.