Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Συμμετοχή της HELLENiQ ENERGY στην Ημερίδα "Προτάσεις και Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο - Εμπειρία από την Ελλάδα και τις Διεθνείς τάσεις"

Ο Ανώτερος Διευθυντής Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων του Ομίλου HelleniQ Energy κος Παναγιώτης Δαβέρος, παρέστη ως ομιλητής στην Ημερίδα «Προτάσεις για Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο – Εμπειρία από την Ελλάδα και τις Διεθνείς τάσεις», που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Φορολογίας & Λογιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (E.P.L.O.), το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Κ.Ε.Β.Ε.) και το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (Σ.Ε.Λ.Κ.), την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στην Κύπρο (Λευκωσία).


Ο κος Δαβέρος, ανέπτυξε τις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και κατέθεσε εισηγήσεις προσαρμογής και αξιοποίησής τους, καλύπτοντας επιπλέον αντίστοιχα θέματα, αναφορικά με την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση.
Αναφέρθηκε στην εισαγωγή του ελάχιστου παγκόσμιου συντελεστή (Pillar II) 15%, στο νέο πλαίσιο για τις εταιρείες «Κελύφη» (Shell Entities), στη χρήση του Country by Country Reporting (CbCR) από αλλοδαπές Φορολογικές Αρχές ως διεθνούς ελεγκτικού εργαλείου, καθώς και στα θέματα της φορολόγησης της ενέργειας, στο πλαίσιο του “Fit for 55” και της Energy Taxation Directive για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Στη συνέχεια, ανέπτυξε προτάσεις και κίνητρα εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα παρέθεσε δέσμη βέλτιστων πρακτικών και από την Ελλάδα.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Φορολογίας & Λογιστικής του E.P.L.O. Δρ. Γεώργιος Μαυραγάνης και η κα Αθηνά Καλύβα από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., πρώην Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.