Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

HELLENiQ Energy και Mytilineos δείχνουν το δρόμο για την αγορά της Γεωργίας – Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες

Ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές εταιρείες στον ευρύτερο τομέα των ΑΠΕ καταγράφει στην ετήσια έκθεση για τη Γεωργία το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα.



Οι επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην κατασκευή (ή αναβάθμιση) υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στην εξαγωγή εξοπλισμού και υπηρεσιών για τέτοια έργα, καθώς και στη διαχείριση της ενέργειας από εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν τους τελικούς καταναλωτές, όπως π.χ. έξυπνα δίκτυα, μετρήσεις και έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας. 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Γεωργίας να αναπτύξει τις ΑΠΕ, καθώς και η κατασκευή νέων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δημιουργήσουν ζήτηση για εξοπλισμό και ευκαιρίες για τους επενδυτές (ενδεχομένως σε κοινοπραξία με άλλες ευρωπαϊκές ή και γεωργιανές εταιρείες) και τους εξαγωγείς της Ελλάδας. 

Σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται και στους κλάδους της ενεργειακής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικής προστασίας. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Γεωργία υστερεί στην υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου και στη λήψη μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας, δεδομένου ότι τα περισσότερα κτίρια κατασκευάστηκαν κατά τη σοβιετική περίοδο και δεν είναι συμβατά με τα σημερινά πρότυπα ενεργειακής αποδοτικότητας. Εξ ου και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, προγράμματα διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών και της ΕΕ δίνουν προτεραιότητα στην εφαρμογή προτύπων ενεργειακής αποδοτικότητας στις κατασκευές και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών διαχείρισης λυμάτων και στερεών αποβλήτων.

Σε αυτή τη βάση, τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα διαπιστώνουν ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές δυνατότητες δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών, ενδεχομένως σε κοινοπραξία με άλλες ευρωπαϊκές ή και γεωργιανές εταιρείες. 

Διαπιστώνεται, δηλαδή, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ώστε ο αριθμός των ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία να πάψει να είναι μικρός, αλλά και να διευρυνθούν τα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας, τα οποία προς το παρόν περιορίζονται κυρίως στον τομέα του εμπορίου (τρόφιμα, δομικά υλικά) και της ναυτιλίας.

Εξάλλου, η ελληνική πρεσβεία εστιάζει σε παραδείγματα δραστηριοποίησης ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων στη Γεωργία, δείχνοντας ότι τα περιθώρια που υπάρχουν είναι σημαντικά.

Τέτοιο είναι το παράδειγμα της συνεργασίας της HELLENiQ Energy -πρώην ΕΛ.ΠΕ. - με τον ενεργειακό όμιλο Wissol για διανομή καυσίμων υπό την εμπορική επωνυμία ΕΚΟ στο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων της Wissol.

Το δεύτερο αντίστοιχο παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση είναι αυτό του Ομίλου Mytilineos και της συνεργασίας του με τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γεωργία Georgian State Electrosystem (GSE) για την κατασκευή δύο νέων υποσταθμών 220/110kV στο Lajanuri και στο Ozurgeti (δυτική Γεωργία), καθώς και την επέκταση της AC του υποσταθμού στο Akhaltsikhe (σύνορα με Τουρκία), στο πλαίσιο του Προγράμματος Βελτίωσης του Γεωργιανού Δικτύου Ενέργειας (Georgian Energy Network Improvement Program /ENIP), το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Τράπεζα Ανασυγκρότησης (KfW) με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και επιδότηση από την Επενδυτική Διευκόλυνση Γειτονίας ΕΕ (European Union Neighborhood Investment Facility/EUNIF).